Gęsta i sycąca zupa z
czerwoną soczewicą. Wyrazista w smaku dzięki dodaniu przyprawy curry i ostrej
papryki. Mocno rozgrzewa!
PRZEPIS NA ZUPĘ Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ
(6
porcji)
Składniki :
120 g czerwonej
soczewicy
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
1 opakowanie krojonych
pomidorów
2 l wywaru warzywnego
1 łyżka posiekanej
natki pietruszki
1 ½ łyżeczki curry
½ łyżeczki słodkiej
papryki
szczypta ostrej papryki
sól, pieprz
cukier
oliwa
Jak zrobić zupę z czerwoną soczewicą :
Cebulę, czosnek i
marchew obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w grubsze plastry, marchew w
półplasterki. Soczewicę przepłukać.
Wywar doprowadzić do zagotowania, ściągnąć z palnika. W garnku rozgrzać 2-3
łyżki oliwy, wrzucić cebulę, czosnek, curry, słodką i ostrą paprykę. Smażyć często
mieszając na niezbyt dużym ogniu przez 2-3 minuty. Dodać marchew, soczewicę,
pomidory i gorący wywar. Doprawić szczyptą soli, pieprzu i cukru. Gotować aż soczewica
i marchew będą miękkie (około 15 minut). Pod koniec gotowania dodać posiekaną
natkę i ponownie doprawić do smaku solą i cukrem w razie potrzeby.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuń