Tradycyjny barszcz czerwony,
gotowany na wywarze warzywnym, zakwaszany sokiem z cytryny. Barszcz zawsze należy
przygotowywać dzień wcześniej, żeby zdążył nabrać smaku.
2 kg buraków
2 ½ l wywaru warzywnego
2 ząbki czosnku
kilka suszonych
grzybków
2 ziarna ziela
angielskiego
2 ziarna czarnego
pieprzu
2 liście laurowe
sok z ½ cytryny
majeranek
sól, pieprz
Jak zrobić barszcz czerwony:
Buraki umyć, obrać i pokroić
w grubsze plastry, włożyć do garnka. Zalać wywarem warzywnym, dodać 2 obrane i
przekrojone na pół ząbki czosnku, suszone grzyby, ziarna ziela angielskiego,
czarnego pieprzu oraz liście laurowe. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć
ogień, barszcz powinien lekko pyrkać. Dodać sok z połowy cytryny, szczyptę soli
i pieprzu oraz małą garść majeranku. Gotować na małym ogniu przez 20-25 minut.
Ściągnąć z palnika, przykryć pokrywką, odstawić. Na drugi dzień podgrzać
barszcz na małym ogniu i po zagotowaniu doprawić do smaku solą, pieprzem oraz
sokiem z cytryny.
Skąd pochodzi posiłek?
Bez aromatycznego barszczu czerwonego ciężko jest wyobrazić sobie kolację Wigilijną! Ta smaczna zupa jest doskonale znana wszystkim Polakom, lecz nie tylko! Prosty przepis na to danie jest wykorzystywany od setek lat przez osoby zamieszkujące Europę Wschodnią i Centralną. To właśnie w tej części Starego Kontynentu są powszechnie wykorzystywane buraki, których wyjątkowy smak zadowoli nawet najbardziej wybredne gusta. Można je spotkać m.in. w kuchni rosyjskiej, ukraińskiej, a nawet żydowskiej! Przez lata receptura kulinarna na ten pyszny posiłek była wielokrotnie modyfikowana.
Na jaką okazję przygotować barszcz czerwony?
Smakowity barszcz czerwony serwowany jest przede wszystkim w trakcie świąt Bożego Narodzenia. Możesz wykorzystać nasz najprostszy przepis, otrzymując wyśmienitą zupę, która dobrze komponuje się w połączeniu z pierogami, uszkami czy krokietami. Jednak to danie dobrze smakuje nie tylko zimą! Przez cały rok w sklepach dostępne są buraki, dlatego warto eksperymentować z nimi przez cały rok! Danie sprawdzi się także jako rozgrzewający napój, który rozjaśni nieco jesienną szarugę.
Właściwości zdrowotne
Dawniej przetworzone buraki czerwone były podstawą diety społeczeństwa w trakcie chłodnych miesięcy, kiedy nie było dostępu do świeżych warzyw i owoców. Nic dziwnego, w końcu z pomocą aromatycznego barszczu możesz dostarczyć sobie dużą dawkę witamin i minerałów, przede wszystkim witaminy C oraz żelaza. Nasz prosty przepis kulinarny pozwoli Ci wprowadzić do swojej diety również kwas foliowy i mangan, a także azotany, niezbędne do prawidłowej pracy układu krwionośnego.
Komu będzie smakować?
Z pomocą tego prostego przepisu zadowolisz gusta kulinarne praktycznie każdego, bez względu na wiek! Pyszny barszcz czerwony smakuje zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym. Szczególnie polecamy go w przypadku kobiet w ciąży oraz osób cierpiących na anemię. Duża dawka żelaza i kwasu foliowego zawarta w zupie sprawia, że danie stanowi doskonałe urozmaicenie diety o niezbędne składniki. Potrawę warto serwować także zagranicznym znajomym, którzy pragną poznać najlepsze specjały kuchni polskiej.
Uwielbiam barszcz czerwony z uszkami mmm <3
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post :)
http://www.stylishmegg.pl/2017/12/szare-futerko-i-czerwony-plecak.html
Barszcz tradycyjnie na święta pycha
OdpowiedzUsuńThat looks like a good drink.
OdpowiedzUsuńhttp://www.missymayification.co.uk