Pszenny chleb z
dodatkiem płatków owsianych. Wilgotny w środku, z chrupiącą skórką. Ma zwarty,
sprężysty miąższ. Przepis pochodzi z książki P. Kucharskiego Chleb. Domowa piekarnia.
Składniki :
500 g mąki pszennej
150 g płatków owsianych
+ mała garść do dekoracji
10 g świeżych drożdży
500 ml wody
1 łyżeczka soli
Jak
przygotować chleb z płatkami owsianymi :
Najpierw należy przygotować
zaczyn : w misce wymieszać drożdże ze 100 ml letniej wody. Dodać 100 g mąki, wymieszać
i odstawić na 30-60 minut. Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni aż się
zarumienią. Przełożyć do małej miski, zalać resztą wody (400 ml), odstawić. Do
gotowego zaczynu dodać namoczone płatki, resztę mąki (400 g) i 1 łyżeczkę soli.
Mieszać łyżką aż ciasto zbije się w kule, wówczas przełożyć na blat i wyrobić ręką
przez kilka minut. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą,
odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem
do pieczenia keksówki o długości 25 cm. Wyrównać w foremce zwilżonymi wodą
rękoma. Przykryć kuchenną ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 1
godzinę. Wierzch posmarować za pomocą pędzelka wodą, posypać płatkami owsianymi.
Piec w temperaturze 220 stopni przez około 50 minut. Wyciągnąć z foremki, studzić
na kratce.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz