Granola to mieszanka
płatków, ziaren, orzechów i suszonych owoców, zapieczona z miodem lub cukrem i
olejem kokosowym. Doskonale smakuje z jogurtem naturalnym lub mlekiem. Można
nią też posypać deser lodowy. Pyszne, chrupiące i aromatyczne płatki to
znakomity pomysł na proste i zdrowe śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Z podanej proporcji otrzymamy jeden litrowy słoik granoli.
Składniki
:
200 g płatków owsianych
50 g ziaren słonecznika
50 g pestek dyni
100 g suszonej żurawiny
100 g orzechów (dałam
pół na pół laskowe i nerkowca)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki oleju
kokosowego
2 łyżki miodu
Sposób
przygotowania :
Płatki owsiane, ziarna
słonecznika i pestki dyni wsypać do miski. Olej kokosowy i miód rozpuścić, wlać
do miski, dodać cynamon, dokładnie wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć
papierem do pieczenia, równomiernie wyłożyć na nią płatki z ziarnami. Piec w
temperaturze 150 stopni na drugim poziomie od dołu na funkcji góra-dół. Po 10
minutach przemieszać. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Po kolejnych 5
minutach wyciągnąć blachę, dodać orzechy i żurawinę, wymieszać, z powrotem
wstawić do piekarnika. Piec kolejne 10-15 minut. W między czasie przemieszać
dwukrotnie. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia. Przesypać do słoika.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam żurawinę :) Super pomysł na zdrową granolę :)
OdpowiedzUsuń