Granola z żurawiną

Granola to mieszanka płatków, ziaren, orzechów i suszonych owoców, zapieczona z miodem lub cukrem i olejem kokosowym. Doskonale smakuje z jogurtem naturalnym lub mlekiem. Można nią też posypać deser lodowy. Pyszne, chrupiące i aromatyczne płatki to znakomity pomysł na proste i zdrowe śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Z podanej proporcji otrzymamy jeden litrowy słoik granoli. 


Składniki :
200 g płatków owsianych
50 g ziaren słonecznika
50 g pestek dyni
100 g suszonej żurawiny
100 g orzechów (dałam pół na pół laskowe i nerkowca)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki miodu

Sposób przygotowania :
Płatki owsiane, ziarna słonecznika i pestki dyni wsypać do miski. Olej kokosowy i miód rozpuścić, wlać do miski, dodać cynamon, dokładnie wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie wyłożyć na nią płatki z ziarnami. Piec w temperaturze 150 stopni na drugim poziomie od dołu na funkcji góra-dół. Po 10 minutach przemieszać. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Po kolejnych 5 minutach wyciągnąć blachę, dodać orzechy i żurawinę, wymieszać, z powrotem wstawić do piekarnika. Piec kolejne 10-15 minut. W między czasie przemieszać dwukrotnie. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia. Przesypać do słoika. 

2 komentarze