Guacamole

Guacamole to meksykański dip z awokado. Jego podstawowa wersja zawiera jedynie 3 składniki : awokado, sok z limonki i sól. Odmian jest wiele i pastę można wzbogacać o takie dodatki jak : czosnek, cebula, papryka, chili, pomidory czy kolendra. Najważniejszym przy przygotowywaniu guacamole jest dobre, mocno dojrzałe awokado, którego miąższ jest miękki i jednolity, bez brązowych plam.


Składniki :
1 duże dojrzałe awokado
sok z ½ - 1 limonki
1 mały ząbek czosnku
¼ małej cebuli
sól

Sposób przygotowania :
Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ, przełożyć do miski i dokładnie rozgnieść widelcem. Czosnek wycisnąć, cebulę bardzo drobno posiekać, dodać do awokado. Wlać sok z połowy limonki i dodać dużą szczyptę soli, wymieszać, posmakować i jeśli jest taka potrzeba dodać do smaku więcej soku z limonki i soli. Podawać od razu. 

1 komentarz