Guacamole to
meksykański dip z awokado. Jego podstawowa wersja zawiera jedynie 3 składniki :
awokado, sok z limonki i sól. Odmian jest wiele i pastę można wzbogacać o takie
dodatki jak : czosnek, cebula, papryka, chili, pomidory czy kolendra. Najważniejszym
przy przygotowywaniu guacamole jest dobre, mocno dojrzałe awokado, którego miąższ
jest miękki i jednolity, bez brązowych plam.
Składniki
:
1 duże dojrzałe awokado
sok z ½ - 1 limonki
1 mały ząbek czosnku
¼ małej cebuli
sól
Sposób
przygotowania :
Awokado przekroić na
pół, wyciągnąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ, przełożyć do miski i dokładnie
rozgnieść widelcem. Czosnek wycisnąć, cebulę bardzo drobno posiekać, dodać do
awokado. Wlać sok z połowy limonki i dodać dużą szczyptę soli, wymieszać,
posmakować i jeśli jest taka potrzeba dodać do smaku więcej soku z limonki i
soli. Podawać od razu.
uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń