Gulasz wieprzowy

Prosty przepis na pyszny gulasz z szynki z dodatkiem grzybów i czerwonej papryki. Doskonale smakuje  z kaszą, ziemniakami, kluskami, plackami ziemniaczanymi lub zwyczajnie z makaronem.


gulasz wieprzowy

PRZEPIS NA GULASZ WIEPRZOWY


(6 porcji)



Składniki :
800 g szynki wieprzowej
800 ml bulionu warzywnego
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
10 suszonych grzybków
1 czerwona papryka
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
2-3 łyżki oleju
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka łyżek zimnej wody


Jak zrobić gulasz wieprzowy :

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w większą kostkę, czosnek pokroić w plastry. Mięso z szynki pokroić na małe kawałki (o boku około 1 ½ cm). Wywar podgrzać. W większym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć 2-3 minuty, dodać czosnek i smażyć aż cebula z czosnkiem się zarumienią. Dodać mięso, oprószyć solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Smażyć często mieszając aż całe mięso zmieni kolor. Wówczas wlać wywar, dodać przecier i suszone grzybki. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 60-70 minut. Paprykę pokroić w duża kostkę. Dodać paprykę ( jeśli mięso jest już miękkie!) i gotować bez przykrycia jeszcze 15-20 minut. Pod koniec posmakować, w razie potrzeby doprawić do smaku solą lub pieprzem. W kubku lub małej miseczce wymieszać dokładnie obie mąki z kilkoma łyżkami zimnej wody. Wlewać powoli do gotującego się gulaszu jednocześnie ciągle mieszając. Gotować jeszcze przez 1-2 minuty aż gulasz zacznie gęstnieć. Jeśli gulasz jest za mało gęsty dodać więcej mąki z wodą. Ściągnąć z palnika.  



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!



Skąd pochodzi posiłek?

Chociaż pyszny gulasz wieprzowy na stałe wszedł do polskiej tradycji kulinarnej, to pierwsze przepisy na to danie pochodzą z Węgier. Przez lata był on podstawą żywienia się pasterzy wypasających bydło na Wielkiej Nizinie. To właśnie nim potrawa zawdzięcza swoją nazwę, która została zaczerpnięta od słowa gulyás oznaczającego właśnie pasterzy. Dopiero pod koniec XIX wieku przepis na ten aromatyczny posiłek zdobył popularność w pozostałych regionach kraju, z czasem docierając również do Polski, poprzez zabór austriacki. 


Na jaką okazję przygotować gulasz wieprzowy?

Z pomocą tego pysznego gulaszu wieprzowego możesz uatrakcyjnić każdy obiad! Danie jest niezwykle treściwe i doskonale rozgrzewa, dlatego poleca się je przede wszystkim na chłodniejsze dni. Zwłaszcza późną jesienią, kiedy to panuje sezon na papryki, będące podstawą tego posiłku. Potrawa sprawdzi się w trakcie rodzinnego spotkania w niedzielę. Możesz ją zaserwować również na huczne wesele, bal karnawałowy czy sylwestrowy, w ramach ciepłego dania w godzinach nocnych. 


Właściwości zdrowotne

Talerz wyśmienitego gulaszu to nie tylko doskonały smak, ale też prawdziwa skarbnica składników odżywczych! Podstawą tego pysznego fit przepisu jest szynka wieprzowa, która ma stosunkowo niewiele tłuszczu, za to zawiera w swoim składzie kompleks witamin z grupy B, a także C, E, D oraz K. Poza tym znajdziesz w niej dużą dawkę minerałów, przede wszystkim żelaza, magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Dzięki zawartości świeżej papryki czerwonej w daniu dodatkowo dostarczy ono do Twojej diety związki z grupy fenoli, wyróżniające się właściwościami antyrakowymi. 


Komu będzie smakować?

Treściwy i pyszny gulasz wieprzowy warto zaserwować wszystkim osobom, które tęsknią za smakami z dzieciństwa. Dzięki dużej zawartości dobroczynnych składników danie jest bardzo fit i sprawdzi się w przypadku małych dzieci oraz smakoszy dbających o prawidłową dietę. Potrawa przypadnie do gustu również znajomym i rodzinie z zagranicy, zwłaszcza tym, którzy pragną rozsmakować się w kuchni naszego regionu. Do tego wystarczy kromka zwykłego pieczywa lub porcja kaszy gryczanej i wyborny posiłek będzie gotowy! 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz