Hummus to pasta z
ciecierzycy z dodatkiem tahini (pasty z sezamu), czosnku, soku z cytryny i soli. Przy jej
przygotowywaniu najważniejsza jest dobrej jakości pasta tahini. Hummus można
jeść jako dip w towarzystwie pokrojonych warzyw, np. marchewki, papryki czy
świeżego ogórka lub jako pastę smarując nim chrupkie, przypieczone pieczywo. Z
podanej proporcji wychodzi mała miseczka, więc jeśli chcecie przygotować ją dla
większej liczby osób niż 2-3 to zróbcie od razu z podwójnej porcji.
PRZEPIS NA HUMMUS
Składniki
:
1 puszka ciecierzycy
1 łyżka tahini
1 mały ząbek czosnku
sok z ½ cytryny
2 łyżki zalewy z
ciecierzycy
½ płaskiej łyżeczki
soli
Jak zrobić hummus :
Ciecierzycę odsączyć,
pozostawiając płyn z puszki. Wsypać do miski, dodać pozostałe składniki
(czosnek wycisnąć!) i dokładnie zblendować. Jeśli hummus jest za gęsty dodać
więcej zalewy z ciecierzycy.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować hummusu. Może teraz będzie do tego dobra okazja?
OdpowiedzUsuń