Poniżej przepis na prosty i szybki w
przygotowaniu lukier królewski do dekoracji pierniczków. Jest gęsty, idealnie
nadaje się do robienia konturów na piernikach i niewielkich wzorów wewnątrz
nich.
PRZEPIS
NA LUKIER KRÓLEWSKI DO DEKORACJI PIERNICZKÓW
Składniki :
1 białko
200 g cukru pudru
Jak zrobić lukier
królewski do dekoracji pierniczków:
Białko umieścić w
misce, dodać cukier puder, miksować na niskich obrotach do uzyskania
odpowiedniej konsystencji : lukier powinien być gęsty, nie spływać z łyżki
tylko się na niej zaginać. Zwykle trwa to około 5-10 minut. Z papieru do pieczenia
wyciąć kwadraty o boku około 20 cm. Papier rolować w rożek o bardzo malutkiej
dziurce na końcu. Łyżeczką nałożyć trochę lukru, ścisnąć tak, żeby cały lukier
zszedł na koniec rożka. Nie dotykając rożkiem dekorować wystudzone pierniczki. Zostawić
na kilkanaście minut, żeby lukier wysechł. Przełożyć pierniczki do pojemnika.
Skąd pochodzi przepis?
XVIII wiek to okres intensywnego rozwoju sztuki cukierniczej we Francji. Wówczas zaczęły powstawać pierwsze przepisy na lukier sporządzony na bazie cukru. Ten wyśmienity dodatek w połączeniu ze spożywczymi barwnikami pozwalał uzyskać piękne dekoracje na słodkościach pojawiających się na dworskich stołach. Prezentowany tutaj wariant królewski pojawił się w tym samym okresie na terenie Anglii. Tamtejsi cukiernicy rodziny panującej doskonale wiedzieli, jak zrobić prawdziwe dzieło sztuki z wykorzystaniem cukru i białek jaj.
Na jaką okazję przygotować lukier do dekoracji pierniczków?
Wyśmienity lukier królewski poleca się przede wszystkim do pierniczków. Dzięki optymalnej konsystencji umożliwia wykonanie fantazyjnych wzorów na wypiekach bożonarodzeniowych. Z tego samego powodu sprawdzi się też do wielu innych ciast i ciasteczek, które możesz przygotować w swojej kuchni. Ten przepis polecany jest także w przypadku tortu urodzinowego. Z jego pomocą możesz zrobić ozdobne kwiatki i inne formy służące do dekoracji deseru. Poza tym ten słodki dodatek to najlepsza opcja, jeśli planujesz samodzielnie wykonać mazurka z okazji Wielkanocy.
Właściwości zdrowotne
Niestety lukru królewskiego nie można uznać za dodatek niskokaloryczny. Na szczęście do dekoracji pierniczków wystarczy tylko niewielka ilość, dlatego nie trzeba się martwić o linię. Jednak zawartość dużej ilości cukru ma też swoje plusy, w końcu węglowodany dodają energii i poprawiają nastrój! Drugi składnik przepisu, białka jajek, składają się głównie z wody, poza tym znajdziesz w nich też nieco aminokwasów. Mimo to ich podaż jest na tyle nieznaczna, że nie można traktować tego komponentu jako dobre źródło protein.
Komu będzie smakować?
Z pomocą pierników udekorowanych naszym lukrem królewskim zadowolisz podniebienie każdego łasucha! Taki smakołyk sprawdzi się przede wszystkim dla małych dzieci, które mogą dodatkowo brać udział w procesie twórczym, samodzielnie robiąc wzory na wypiekach. Przepis polecamy również na ważną okazję, kiedy pragniesz zachwycić zaproszonych gości pięknym smakołykiem. Do receptury możesz też dodać barwnik spożywczy, co pozwoli Ci uzyskać jeszcze lepszy efekt.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz