Pyszne, chrupiące,
mocno serowe domowe krakersy. Żadne kupne nie smakują tak dobrze! Z podanej
proporcji wychodzą 3 blachy krakersów. Im cieńsze tym lepsze. Podczas
pieczenia trzeba ich pilnować, bo łatwo przegapić moment kiedy są już gotowe i
przypalić. Można je przechowywać w zamkniętym pudełku przez kilka dni bez
utraty smaku.
Składniki
:
150 g mąki
35 g zimnego masła
60 g sera cheddar
startego na małych oczkach
60 ml zimnej wody
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli + sól
do posypania przed pieczeniem
1/3 łyżeczki sody
Jak zrobić krakersy serowe :
Na blat przesiać mąkę,
dodać cukier, sól, sodę, masło i ser. Dokładnie posiekać. Zgarnąć, zrobić
kopiec, w środku wgłębienie, wlać wodę i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w
folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować je najcieniej
jak się da na podsypanym mąką blacie. Nożem do pizzy lub radełkiem wycinać
kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać
widelcem i oprószyć solą. Piec w temperaturze 220 stopni przez 5-10 minut (aż
krakersy ładnie się zarumienią).
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz