Makowiec japoński

Makowiec japoński, czyli makowiec bez ciasta. Bezproblemowe ciasto makowe z dodatkiem jabłek, które sprawiają, że ciasto jest wilgotne i dużą ilością bakalii. Pięknie pachnie i wspaniale smakuje, idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.  


Składniki :
200 g mielonego maku
5 jajek
200 g cukru
130 g masła
500 g jabłek
8 łyżek kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
100 g rodzynek
100 g orzechów włoskich
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej

Polewa :
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
6 łyżek śmietanki kremówki

Sposób przygotowania :
Mak przełożyć do miski, zalać gorącą wodą do przykrycia. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Ostudzony mak przesypać na czystą ściereczkę kuchenną, zawinąć jak tobołek i mocno odcisnąć z wody. Przełożyć do dużej miski. Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach, lekko odcisnąć. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać na wysokich obrotach aż powstanie puszysta masa (około 5-6 minut). Dodać do maku razem z masłem, wymieszać. Następnie dodać kaszę, proszek do pieczenia. Na koniec dodać jabłka, rodzynki, drobno posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i ekstrakt migdałowy. Dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno, nadmiar odciąć). Boki wysmarować masłem. Ciasto przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka). Ciasto wyciągnąć i odstawić do wystudzenia. Przygotować polewę : czekoladę posiekać, w małym garnuszku podgrzać kremówkę (nie gotować!). Dodać czekoladę, ściągnąć z palnika, energicznie wymieszać aż cała czekolada się rozpuści. Ciasto wyciągnąć z obręczy, polać polewą.  

2 komentarze:

  1. Najlepszy :) Obowiązkowa pozycja na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie robiłam ale zapisuje przepis zrobię w weekend

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...