Smaczna zupa z warzyw,
łososia i krewetek z dodatkiem śmietanki. Do jej przygotowania należy użyć
surowych krewetek, czyli tych w kolorze szarym. Powinno się je gotować bardzo
krótko, żeby nie były twarde i gumowate. Różowe krewetki są wcześniej poddane obróbce
cieplnej i nigdy nie będą tak jędrne i smaczne jak te szare. Przepis znaleziony w norweskiej gazetce.
Składniki :
500 g filetów łososia
bez skóry
200 g rozmrożonych,
obranych krewetek
1 korzeń pietruszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 łyżka przecieru
pomidorowego
pieprz kajeński
sól, pieprz
700 ml wody
100 ml śmietanki do zup
sok z cytryny lub
limonki
koperek
oliwa
Jak zrobić norweską zupę rybną z łososiem i krewetkami:
Korzeń pietruszki,
cebulę i czosnek obrać. Pietruszkę i czosnek pokroić w cienkie plasterki,
cebulę w kostkę. Paprykę pokroić w paski. W większym garnku rozgrzać 2-3 łyżki
oliwy, wrzucić wszystkie pokrojone warzywa, smażyć 2-3 minuty, pod koniec dodać
szczyptę pieprzu kajeńskiego i 1 łyżkę przecieru pomidorowego, wymieszać. Zalać
wodą i śmietanką, wymieszać, gotować na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec
doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Łososia pokroić w duża
kostkę, dodać do zupy, po 3 minutach dodać krewetki. Zostawić zupę na małym
ogniu jeszcze przez 3-4 minuty. Ściągnąć z palnika, doprawić do smaku solą,
pieprzem i sokiem z cytryny lub limonki. Nalać do miseczek, posypać koperkiem,
podawać z cząstka cytryny lub limonki.
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuń