Paszteciki z kapustą

Drożdżowe paszteciki faszerowane kapustą kiszoną z cebulką. Doskonały dodatek do barszczu. Smakują na ciepło i na zimno. Z podanych proporcji wychodzi około 30 pasztecików.


paszteciki z kapusta

 PRZEPIS NA PASZTECIKI Z KAPUSTĄ
(ok. 30 pasztecików)


Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
5 łyżek ciepłej wody
½ łyżeczki cukru

Ciasto :
500 g maki
250 ml mleka
20 g masła
1 jajko
szczypta soli

Farsz :
1200 g kapusty kiszonej
2 duże cebule
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna czarnego pieprzu
2 liście laurowe
sól, pieprz
olej

Jak zrobić paszteciki z kapustą :
Kapustę przepłukać, wsadzić do garnka, zalać wodą do przykrycia, dodać ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz liście laurowe. Gotować około 50 minut (lub do miękkości kapusty). Odlać, wyciągnąć przyprawy, dokładnie odsączyć (najlepiej ścisnąć w rękach), pokroić. Cebule obrać, pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć 2-3 minuty. Dodać kapustę, mocno oprószyć solą i pieprzem, smażyć często mieszając przez 5 minut. Odstawić do wystygnięcia. Przygotować zaczyn na ciasto : do małej miseczki rozkruszyć drożdże, dodać wodę i cukier, wymieszać , odstawić na 10-15 minut. Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mleko podgrzać, powinno być letnie nie gorące! Do dużej miski przesiać mąkę, dodać gotowy zaczyn, letnie mleko, przestudzone masło, jajko i szczyptę soli. Mieszać łyżką aż składniki zaczną się łączyć, wówczas przełożyć ciasto na blat i wrabiać około 5 minut, aż będzie jednolite i elastyczne. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Po kolei rozwałkować na kształt prostokąta o długości około 35 cm i grubości 3-4 mn. Farsz posmakować i w razie potrzeby doprawić większą ilością soli i pieprzu.  Na środek nałożyć 1/3 farszu. Odciąć nadmiar ciasta na dole i górze przy samym farszu oraz po bokach zostawiając margines 3 cm z obu stron farszu. Boki zalepić razem. Powstałą roladę przełożyć zlepieniem do dołu. Ostrym nożem kroić plastry o szerokości  około 3-4 cm (lub grubsze w zależności od tego jak duże paszteciki chcemy otrzymać). Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut (do zarumienienia).

Brak komentarzy

Prześlij komentarz