Drożdżowe paszteciki
faszerowane kapustą kiszoną z cebulką. Doskonały dodatek do barszczu. Smakują
na ciepło i na zimno. Z podanych proporcji wychodzi około 30 pasztecików.
PRZEPIS
NA PASZTECIKI Z KAPUSTĄ
(ok.
30 pasztecików)
Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
5 łyżek ciepłej wody
½ łyżeczki cukru
Ciasto
:
500 g maki
250 ml mleka
20 g masła
1 jajko
szczypta soli
Farsz
:
1200 g kapusty kiszonej
2 duże cebule
4 ziarna ziela
angielskiego
4 ziarna czarnego
pieprzu
2 liście laurowe
sól, pieprz
olej
Jak zrobić paszteciki z kapustą :
Kapustę przepłukać, wsadzić
do garnka, zalać wodą do przykrycia, dodać ziarna ziela angielskiego i czarnego
pieprzu oraz liście laurowe. Gotować około 50 minut (lub do miękkości kapusty).
Odlać, wyciągnąć przyprawy, dokładnie odsączyć (najlepiej ścisnąć w rękach),
pokroić. Cebule obrać, pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,
wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć 2-3 minuty. Dodać kapustę,
mocno oprószyć solą i pieprzem, smażyć często mieszając przez 5 minut. Odstawić
do wystygnięcia. Przygotować zaczyn na ciasto : do małej miseczki rozkruszyć drożdże,
dodać wodę i cukier, wymieszać , odstawić na 10-15 minut. Masło rozpuścić i odstawić
do przestygnięcia. Mleko podgrzać, powinno być letnie nie gorące! Do dużej
miski przesiać mąkę, dodać gotowy zaczyn, letnie mleko, przestudzone masło,
jajko i szczyptę soli. Mieszać łyżką aż składniki zaczną się łączyć, wówczas
przełożyć ciasto na blat i wrabiać około 5 minut, aż będzie jednolite i
elastyczne. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić
na 1 godzinę do wyrośnięcia. Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Po kolei
rozwałkować na kształt prostokąta o długości około 35 cm i grubości 3-4 mn.
Farsz posmakować i w razie potrzeby doprawić większą ilością soli i pieprzu. Na środek nałożyć 1/3 farszu. Odciąć
nadmiar ciasta na dole i górze przy samym farszu oraz po bokach zostawiając
margines 3 cm z obu stron farszu. Boki zalepić razem. Powstałą roladę przełożyć
zlepieniem do dołu. Ostrym nożem kroić plastry o szerokości około 3-4 cm (lub grubsze w zależności od tego
jak duże paszteciki chcemy otrzymać). Układać je na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 190
stopni przez około 20 minut (do zarumienienia).
Brak komentarzy
Prześlij komentarz