Pieczona cieciorka to
świetna alternatywa dla orzeszków czy popcornu. Idealnie sprawdzi się jako
przekąska do pochrupania przed ulubionym serialem lub na imprezie. Do jej
przygotowania koniecznie trzeba użyć suchej ciecierzycy, nie z puszki!
PRZEPIS NA PIECZONĄ CIECIERZYCĘ
Składniki
:
1 szklanka suchej
ciecierzycy
4 łyżki oleju
2 łyżeczki słodkiej
papryki
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka oregano
sól
Jak zrobić pieczoną ciecierzycę :
Ciecierzycę wsypać do
miski, zalać wodą ponad jej poziom i zostawić do namoczenia na 12 godzin.
Następnie przelać do garnka i ugotować w tej samej wodzie aż będzie miękka (nie
krócej niż 25 min.).Odlać i odstawić do wystygnięcia. W małej miseczce
wymieszać olej z papryką, kuminem, czosnkiem i oregano. Ostudzoną ciecierzycę
przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać olejem z przyprawami
i wymieszać rękoma. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut, przy czym na
ostatnie 15 minut włączyć termoobieg. Pod koniec pieczenia można co jakiś czas
zajrzeć, żeby sprawdzić czy ciecierzyca nie przypieka się za mocno. Wyciągnąć, przesypać
do miski, posolić.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!
Pychotka!
OdpowiedzUsuń