Prosty i szybki w
wykonaniu piernik na ciemnym piwie. Jest miękki, wilgotny i niesamowicie
aromatyczny!
Składniki :
100 g masła
180-200 g cukru
4 łyżki miodu
1 łyżka kakao
4 łyżki przyprawy do
piernika
250 ml ciemnego piwa
2 roztrzepane jajka
2 łyżeczki sody
300 g mąki pszennej
Polewa :
50 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
6 łyżek śmietanki
kremówki
Jak zrobić piernik na
ciemnym piwie :
Piwo i jajka wyciągnąć z lodówki około 3 godziny przed przygotowywaniem ciasta, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Masło rozpuścić w
garnku, dodać cukier i miód, wymieszać aż wszystko się połączy. Dodać kakao i przyprawę
do piernika, wymieszać, zdjąć z palnika, odstawić na kilka chwil do lekkiego
przestygnięcia. Następnie dodać piwo, roztrzepane jajka i sodę, miksować przez
chwilę na najniższych obrotach. Stopniowo, po 1 łyżce dodawać mąkę jednocześnie
miksując na niskich obrotach. Gotową masę przelać do keksówki (30 cm) wyłożonej
papierem do pieczenia. Piec około 50 minut (do suchego patyczka!) w
temperaturze 180 stopni. Wyciągnąć, odstawić do wystygnięcia, następnie przygotować
polewę : czekoladę posiekać nożem, do małego garnuszka wlać kremówkę, podgrzać
(nie doprowadzać do zagotowania!), zdjąć z palnika, wsypać posiekana czekoladę
i energicznie mieszać aż cała się rozpuści. Polać wystudzony piernik.
Pyszne ciasto, warte zrobienia
OdpowiedzUsuń