Tradycyjne pierogi
ruskie faszerowane gotowanymi ziemniakami, twarogiem i podsmażoną cebulką.
Doskonale smakują z roztopionym masłem, kwaśną śmietaną, podsmażoną cebulką lub
chrupiącym boczkiem. Z podanych proporcji wychodzi około 80 pierogów.
PRZEPIS
NA PIEROGI RUSKIE
(ok.
60 pierogów)
Farsz :
500 g ziemniaków
500 g twarogu
półtłustego
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Półtorej porcji CIASTA NA PIEROGI z tego przepisu - klik
Jak zrobić pierogi ruskie :
Ziemniaki obrać, ugotować
w osolonej wodzie, ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, odstawić do wystygnięcia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić
cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć kilka minut aż cebula się zarumieni.
Dodać do ziemniaków. Twaróg przełożyć na talerz i rozdrobnić widelcem, dodać do
ostudzonych ziemniaków. Przyprawić solą i pieprzem : dodać półtorej płaskiej
łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu, dokładnie wymieszać, posmakować i w razie
potrzeby doprawić ponownie do smaku szczyptą soli i pieprzu. Przygotować ciasto, następnie cienko rozwałkować
na podsypanym mąką blacie. Za
pomocą szklanki wycinać kółka. Nakładać farsz, dokładnie zalepiać brzegi.
Pierogi układać na obsypanej mąką kuchennej ściereczce. Wrzucać do osolonego
wrzątku, gotować na średnim ogniu przez 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz