Polędwiczka wieprzowa
obtoczona w pieprzu, długo pieczona w niskiej temperaturze. Idealna domowa wędlina.
Krucha i delikatna z wyraźnym smakiem czarnego pieprzu.
Składniki :
1 polędwiczka wieprzowa
1 opakowanie pieprzu
młotkowanego z kolendrą
sól
Jak przygotować polędwiczkę w czarnym pieprzu :
Polędwiczkę oczyścić z
błonek i większych przerostów tłuszczu. Dokładnie posolić. Na deskę wysypać
pieprz młotkowany z kolendrą, obtoczyć w nim całą polędwiczkę. Następnie
zawinąć mięso w folię aluminiową. Polędwiczka powinna być zawinięta ciasno,
folię na końcach należy skręcić jak w cukierku. Piec w temperaturze 100 stopni
przez 90 minut. Wyciągnąć, odwinąć, odlać płyn, który zgromadził się w folii
podczas pieczenia i odstawić do wystygnięcia. Ostudzoną polędwiczkę zawinąć w
nowy kawałek folii i schować do lodówki na kilka godzin.
domowa wędlina najlepsza <3
OdpowiedzUsuń