Jak zrobić rybę po grecku :
Rybę podzielić na
mniejsze kawałki. Przyprawić solą i pieprzem z obu stron. Obtoczyć w mące i
smażyć na średnim ogniu aż ładnie się zarumieni z obu stron. Przełożyć do
większego naczynia. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na grubych
oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oleju,
wrzucić cebulę, po 1-2 minutach dodać resztę warzyw, ziarna ziela angielskiego,
liście laurowe, duża szczyptę soli i pieprzu. Smażyć często mieszając przez 4-5
minut. Dodać przecier pomidorowy, wodę i ocet, wymieszać, dusić aż warzywa będą
miękkie. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Gorące warzywa ułożyć na
rybie, po wystudzeniu naczynie przykryć folią spożywcza i odstawić na kilka
godzin do lodówki.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz