Przepis na popularną meksykańską
salsę pico de gallo z pomidorów, jalapeno, czosnku, czerwonej cebuli i kolendry
z dodatkiem kuminu i soku z limonki. Jest to wersja przepisu, którą widziałam
kiedyś w jednym z programów tv. Używa się w niej pomidorków koktajlowych, które
razem z papryczką, czosnkiem i cebulą są wcześniej upieczone. Następnie całość jest miksowana.
Można dodawać ją do meksykańskich potraw lub zajadać jako dip z nachosami.
PRZEPIS NA SALSĘ POMIDOROWĄ PICO DE GALLO
Składniki :
300 g pomidorków
koktajlowych
1 papryczka jalapeno
lub chili
1 ząbek czosnku
¼ czerwonej cebuli
mała garść kolendry
½ łyżeczki kuminu
sok z ½ limonki
sól
Jak zrobić salsę pomidorową pico de gallo :
Pomidorki, papryczkę, obrany ząbek czosnku i cebulę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polać 2 łyżkami
oliwy, oprószyć solą. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec
około 10-15 minut (aż skórka z pomidorków popęka i będzie łatwo schodzić). Wyciągnąć,
przestudzić. Obrać pomidorki i papryczkę, wrzucić do malaksera. Dodać czosnek, czerwoną cebulę, kolendrę, kumin, sok z limonki i szczyptę soli.
Zmiksować, posmakować, w razie potrzeby doprawić odrobiną soli. Przelać do
miseczki, przykryć folią i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz