Prosta i szybka w
przygotowaniu sałatka ryżowa z tuńczykiem, kukurydzą i jajkami z dodatkiem
cebuli i ogórków kiszonych doprawiona odrobiną majonezu. Idealna na wszelkie
imprezy, na kolację oraz do zabrania w pudełku do pracy.
Składniki
:
100 g ryżu ( 1
woreczek)
2 puszki tuńczyka
1 mała puszka kukurydzy
4 jajka
1 mała cebula
4 ogórki kiszone
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę ryżową z tuńczykiem :
Ryż ugotować według
instrukcji na opakowaniu, przesypać do większej miski i odstawić do
wystudzenia. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i
razem z ogórkami pokroić w kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć. Do ostudzonego
ryżu dodać tuńczyka, kukurydzę, jajka,
cebulę i ogórki kiszone, wymieszać. Dodać dużą szczyptę soli i pieprzu oraz
majonez, dokładnie wymieszać, posmakować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Bardzo smaczna sałatka!
OdpowiedzUsuń