Faszerowane grzybami
uszka, podawane z barszczem to tradycyjna potrawa wigilijna, w wielu domach
podawana jako pierwsze danie. Ich przygotowanie jest dość czasochłonne, można
ulepić je wcześniej i zamrozić. Wywar z gotowania grzybów można wykorzystać do
przygotowania zupy grzybowej. Z podanych proporcji wychodzi około 100 uszek.
Farsz :
100 g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Podwójna
porcja ciasta z tego przepisu - klik
Jak
zrobić uszka z grzybami :
Grzyby wrzucić do
garnka, zalać zimną wodą, odstawić (najlepiej na noc) do namoczenia. Kolejnego
dnia gotować w tej samej wodzie dodając 1 łyżeczkę soli przez 1 godzinę. Odcedzić,
zmielić w maszynce. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Na patelni
rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć 3-4
minuty, dodać grzyby, smażyć razem przez 15 minut często mieszając i
kilkakrotnie mocno oprószając solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.
Ostudzony farsz ponownie posmakować i doprawić solą i pieprzem (farsz powinien
być wyrazisty w smaku!). Przygotować ciasto : do dużej miski przesiać mąkę,
dodać sól, małym strumieniem wlewać gorąca wodę jednocześnie mieszając łyżką.
Po wlaniu całej wody ciasto przełożyć na blat i wyrabiać aż będzie jednolite i
elastyczne. Podzielić na pół, jedną część odłożyć przykrytą ściereczką
kuchenną, drugą cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wycinać małe kółeczka. Na każde nałożyć farsz, złożyć i zalepić brzeg, następnie zlepić oba końce ze sobą. Odkładać
na kuchenną ściereczkę podsypaną mąką. Gotować w osolonym wrzątku przez 2
minuty od wypłynięcia.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz