Zupa grzybowa

Bardzo esencjonalna i aromatyczna zupa grzybowa. Tradycyjnie podawana podczas wigilii Bożego Narodzenia. Do jej przygotowania używam suszonych borowików i podgrzybków. Można podawać ją czystą lub z makaronem.  

zupa grzybowa z suszonych grzybów
PRZEPIS NA ZUPĘ GRZYBOWĄ
(4 porcje)


Składniki (3-4 porcje):
40 g suszonych grzybów
2 l wody
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
1 marchewka
1 mała cebula
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna czarnego pieprzu
2 liście laurowe
sól, pieprz


Jak przygotować zupę grzybową :
Grzyby wrzucić do garnka, zalać wodą (2 l), moczyć 1 godzinę. Następnie gotować na małym ogniu w tej samej wodzie przez kolejną godzinę. Dodac obrane warzywa : korzeń pietruszki, seler, marchew i cebulę oraz przyprawy : ziele angielskie, czarny pieprz, liście laurowe, 1 płaską łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczkę pieprzu. Gotować na małym ogniu przez 30-40 minut (aż warzywa będą miękkie). Dodać 1 płaską łyżeczkę soli. Łyżką cedzakową wyłowić grzyby. Zupę przelać przez sito wyłożone gazą. Dodać grzyby.  

1 komentarz