Bardzo esencjonalna i
aromatyczna zupa grzybowa. Tradycyjnie podawana podczas wigilii Bożego
Narodzenia. Do jej przygotowania używam suszonych borowików i podgrzybków.
Można podawać ją czystą lub z makaronem.
PRZEPIS
NA ZUPĘ GRZYBOWĄ
(4
porcje)
Składniki
(3-4 porcje):
40 g suszonych grzybów
2 l wody
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
1 marchewka
1 mała cebula
4 ziarna ziela
angielskiego
4 ziarna czarnego
pieprzu
2 liście laurowe
sól, pieprz
Jak
przygotować zupę grzybową :
Grzyby wrzucić do garnka,
zalać wodą (2 l), moczyć 1 godzinę. Następnie gotować na małym ogniu w tej
samej wodzie przez kolejną godzinę. Dodac obrane warzywa : korzeń pietruszki,
seler, marchew i cebulę oraz przyprawy : ziele angielskie, czarny pieprz,
liście laurowe, 1 płaską łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczkę pieprzu. Gotować na małym
ogniu przez 30-40 minut (aż warzywa będą miękkie). Dodać 1 płaską łyżeczkę soli.
Łyżką cedzakową wyłowić grzyby. Zupę przelać przez sito wyłożone gazą. Dodać
grzyby.
Juz czuje ten zapach grzybow w powietrzu :) Na pewno pyszna!
OdpowiedzUsuń