Pyszne drożdżowe bułeczki
wypełnione farszem z podsmażonej cebuli wymieszanej z makiem. Jeśli nie macie
pod ręka maku możecie go pominąć, a pod koniec pieczenia posypać wierzch
startym żółtym serem.
Składniki :
275 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
125 ml mleka
1 łyżeczka cukru
30 g masła
1 duże jajko
Farsz
:
3 duże cebule
2 łyżki oleju
sól, pieprz
2 łyżki maku
Jak zrobić cebularze :
Przygotować zaczyn : do
małej miseczki rozkruszyć drożdże, dodać lekko podgrzane mleko (powinno być
letnie) i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. W
międzyczasie rozpuścić i przestudzić masło. W małej miseczce roztrzepać widelcem
jajko, odlać 2 łyżki do innego naczynia, odstawić. Do większej miski przesiać
mąkę, dodać gotowy zaczyn, roztopione masło i większą część roztrzepanego
jajka. Mieszać łyżką, kiedy składniki się połączą, przełożyć ciasto na blat i
wyrabiać przez 4-5 minut. Przełożyć z powrotem do miski, zakryć ściereczką i
odstawić na 1 godzinę. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Przygotować
farsz : cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić
cebule, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć aż ładnie się zarumieni. Przełożyć do
miski, dodać mak i wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części.
Z każdej uformować kulkę, następnie spłaszczyć w dłoniach i układać na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić na 10
minut. Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić wgłębienie za pomocą szklanki i wypełnić
je farszem. Brzegi posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem. Piec w
temperaturze 190 stopni przez około 25 minut (aż cebularze się zarumienią).
bardzo je lubię
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Staram się ich nie robić, bo za każdym razem, gdy je piekę to nie mogę się później od nich oderwać...:)
OdpowiedzUsuń