Curry z kalafiorem

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis na pyszne, aromatyczne curry z kalafiorem. Sprawdzi się na obiad i na ciepłą kolację w chłodny dzień. Doskonale rozgrzewa. Podawać z ryżem.  


Składniki (2 duże porcje) :
1 mały kalafior
400 ml mleczka kokosowego
1/3 szklanki wody
2 łyżki oleju kokosowego
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki świeżego startego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki kolendry
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki kardamonu
¼ łyżeczki cynamonu
1 łyżka sosu rybnego
sok z limonki do smaku
sól
kolendra lub natka pietruszki do posypania
100 g ryżu

Sposób przygotowania :
Kalafior umyć, podzielić na różyczki. Czosnek obrać i wycisnąć. Kurkumę, kolendrę, ostrą paprykę, kardamon i cynamon wymieszać w małej miseczce. W większym garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić imbir i czosnek, smażyć na niedużym ogniu 1 minutę, dodać przyprawy i często mieszając smażyć jeszcze 30 sekund. Wrzucić kalafior, smażyć razem przez chwilę aż cały obtoczy się w przyprawach. Wlać mleczko kokosowe i wodę. Dodać sos rybny, odrobinę soku z limonki i dużą szczyptę soli. Gotować około 10 minut. Kalafior powinien zmięknąć, ale wciąż być jędrny. Pod koniec doprawić do smaku solą i sokiem z limonki. Podawać z ryżem. 

4 komentarze

  1. Ostatnio u mnie takie smaki rządzą...troszkę nie nasze, troszkę egzotyczne...szkoda, że kalafiora wykończyłam wczoraj w zupie z owocami ;)
    Ale będę pamiętać przy kolejnym kalafiorku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis!
    Rain1drop
    Blog Passionfruit

    OdpowiedzUsuń
  3. z chęcią bym zjadła taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń