Bardzo prosty i szybki
w przygotowaniu przepis na pyszne, aromatyczne curry z kalafiorem. Sprawdzi się
na obiad i na ciepłą kolację w chłodny dzień. Doskonale rozgrzewa. Podawać z
ryżem.
Składniki
(2 duże porcje) :
1 mały kalafior
400 ml mleczka
kokosowego
1/3 szklanki wody
2 łyżki oleju kokosowego
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki świeżego
startego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki kolendry
1/3 łyżeczki ostrej
papryki
1/3 łyżeczki kardamonu
¼ łyżeczki cynamonu
1 łyżka sosu rybnego
sok z limonki do smaku
sól
kolendra lub natka
pietruszki do posypania
100 g ryżu
Sposób
przygotowania :
Kalafior umyć,
podzielić na różyczki. Czosnek obrać i wycisnąć. Kurkumę, kolendrę, ostrą
paprykę, kardamon i cynamon wymieszać w małej miseczce. W większym garnku
rozgrzać olej kokosowy, wrzucić imbir i czosnek, smażyć na niedużym ogniu 1
minutę, dodać przyprawy i często mieszając smażyć jeszcze 30 sekund. Wrzucić
kalafior, smażyć razem przez chwilę aż cały obtoczy się w przyprawach. Wlać
mleczko kokosowe i wodę. Dodać sos rybny, odrobinę soku z limonki i dużą
szczyptę soli. Gotować około 10 minut. Kalafior powinien zmięknąć, ale wciąż
być jędrny. Pod koniec doprawić do smaku solą i sokiem z limonki. Podawać z ryżem.
Ostatnio u mnie takie smaki rządzą...troszkę nie nasze, troszkę egzotyczne...szkoda, że kalafiora wykończyłam wczoraj w zupie z owocami ;)
OdpowiedzUsuńAle będę pamiętać przy kolejnym kalafiorku :)
Bardzo fajny przepis!
OdpowiedzUsuńRain1drop
Blog Passionfruit
Przepyszne danie!!!
OdpowiedzUsuńz chęcią bym zjadła taki obiad :)
OdpowiedzUsuń