Warunkiem przygotowania
dobrego budyniu jaglanego jest bardzo dobry blender kielichowy. Jeśli takowy
posiadamy budyń będzie aksamitny i delikatny. Nie czuć w nim kaszy, jedynie
czekoladę i banana (ważne, żeby był dojrzały!). Wspaniale smakuje z ulubionymi
posiekanymi orzechami.
Składniki :
1/3 szklanki suchej
kaszy jaglanej
2/3 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
3 rządki gorzkiej
czekolady
1 dojrzały banan
1 łyżeczka miodu
posiekane orzechy do
podania
Jak zrobić czekoladowy budyń jaglany :
Kaszę przepłukać pod
zimną wodą, następnie przelać wrzątkiem. Przełożyć do garnka, zalać wodą (2/3
szklanki), doprowadzić do zagotowania, gotować około 12 minut na małym ogniu
pod przykryciem. Kiedy kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka wlać mleko i
dodać czekoladę połamaną na kostki. Mieszać aż cała czekolada się rozpuści,
wówczas ściągnąć z palnika i przelać do blendera kielichowego. Dodać obranego,
pokrojonego banana (można odłożyć 4 plastry do dekoracji) i 1 łyżeczkę miodu. Dokładnie
zmiksować. Jeśli budyń jest za gesty dolać trochę mleka. Przelać do miseczek,
udekorować plastrami banana i orzechami.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz