Frytki z piekarnika

Frytki z ziemniaków pieczone w piekarniku. Równie chrupiące i smaczne a z pewnością mniej kaloryczne :). Można je przygotować na kolację i jeść z ketchupem lub ulubionymi sosami, mogą również być dodatkiem do obiadu. Z podanej proporcji wychodzi cała blaszka frytek. 


frytki z piekarnika


PRZEPIS NA FRYTKI Z PIEKARNIKA


Składniki :
7 średnich ziemniaków
5 łyżek oleju rzepakowego
2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka tymianki
sól


Jak zrobić frytki z piekarnika:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki, umieścić w misce. W małej miseczce wymieszać olej, słodką paprykę, czosnek i tymianek, następnie wlać do ziemniaków i dokładnie wymieszać, żeby wszystkie obtoczyły się w przyprawach. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie wysypać na nią ziemniaki. Piec w temperaturze 200 stopni  z funkcją termoobiegu przez około 40 minut. Po 20 minutach należy frytki przemieszać. Czas pieczenia zależy od piekarnika, najlepiej sprawdzić po 30 minutach czy frytki są już dobrze wypieczone i chrupiące, jeśli nie piec dalej. Po upieczeniu przesypać frytki do miseczek i posolić. Podawać z ketchupem lub ulubionymi sosami.

Skąd pochodzi posiłek?

Ziemniaki, z których sporządzane jest to danie, pochodzą z Ameryki Południowej i dopiero w czasach podboju tego kontynentu dotarły do krajów europejskich. Pierwsze przepisy na frytki pochodzą z Belgii z końca XVII wieku. Według tradycyjnej receptury były smażone w łoju wołowym. Jeszcze na początku XX wieku danie nie było zbytnio rozpowszechnione w innych regionach Europy. Wszystko zmieniło się w czasie I Wojny Światowej, kiedy to stacjonujący w Belgii amerykańscy, kanadyjscy i brytyjscy żołnierze poznali ten przysmak. Obecnie potrawa jest integralną częścią kuchni USA i jest znana praktycznie na całym świecie.
 

Na jaką okazję przygotować frytki z piekarnika?

Chrupiące frytki z piekarnika są zdrową alternatywą dla słonych przekąsek, dlatego można je zaserwować w trakcie wieczoru filmowego czy oglądania meczu w telewizji. Doskonale sprawdzą się także na imprezę urodzinową czy tzw. parapetówę, z pewnością zachwycą wszystkich gości! Możesz je podać również na przyjęcie, w którym uczestniczą małe dzieci. Wersja sporządzona w piekarniku to zdrowa alternatywa dla ziemniaków smażonych na głębokim oleju. Poza tym pasują do obiadu z mięsem i surówką, więc możesz je jeść bardzo często! 

Właściwości zdrowotne

Ziemniaki owiane są złą sławą, przede wszystkim ze względu na dużą zawartość skrobi. Jednak tak naprawdę te warzywa są bardzo zdrowe, a przygotowanie ich w piekarniku pozwala zachować większość korzystnych związków chemicznych w nich zawartych. Nasze frytki to bardzo dobre źródło potasu, który obniża ciśnienie krwi oraz magnezu. Poza tym w ich składzie znajdziemy również fosfor wapń oraz żelazo. W tych pysznych bulwach skrywa się też wiele witamin, przede wszystkim C, A oraz z grupy B. 

Komu będzie smakować?

Z pomocą chrupiących frytek z piekarnika zadowolisz podniebienie większości osób. Dzięki temu, że nie są smażone w oleju, to przypadną do gustu gościom dbającym o zdrową i niskokaloryczną dietę. Potrawę uwielbiają również dzieci w każdym wieku, smakują prawie tak samo, jak z frytkownicy, jednak są znacznie zdrowsze i bardziej lekkostrawne. Poza tym powinny spodobać się wszystkim osobom, które uwielbiają ziemniaki. 

3 komentarze