Przepis na kotlety z
gotowanych jajek z dodatkiem pieczarek, cebuli i natki pietruszki. Miękkie,
wilgotne, delikatne. Dobrze smakują z puree ziemniaczanym i gotowaną marchewką
z groszkiem.
PRZEPIS
NA KOTLETY JAJECZNE Z PIECZARKAMI
(8
kotletów)
Składniki
:
9 dużych jajek
150 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka natki
pietruszki
8 łyżek bułki tartej +
bułka tarta do obtoczenia
sól, pieprz
olej do smażenia
Jak
zrobić kotlety jajeczne z pieczarkami :
Osiem jajek ugotować na
twardo. Następnie zalać zimną wodą, kiedy przestygną obrać i zetrzeć na dużych
oczkach do większej miski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i
zetrzeć na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić
cebulę, smażyć 2-3 minuty co jakiś czas mieszając, dodać pieczarki, oprószyć
sporą szczyptą soli i pierzu. Smażyć aż cała woda z pieczarek odparuje. Pod
koniec posmakować i doprawić solą i pieprzem do smaku. Przełożyć na talerz i
odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać do startych jajek razem z posiekaną natką
pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać surowe jajko i bułkę
tartą, dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt mokra dodać więcej bułki
tartej. Formować kotleciki, mocno ściskając masę w dłoniach. Obtaczać w bułce
tartej i smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz