Kotlety jajeczne z pieczarkami

Przepis na kotlety z gotowanych jajek z dodatkiem pieczarek, cebuli i natki pietruszki. Miękkie, wilgotne, delikatne. Dobrze smakują z puree ziemniaczanym i gotowaną marchewką z groszkiem.


Składniki (ok. 14 kotlecików) :
9 dużych jajek
400 g pieczarek
1 cebula
garść natki pietruszki
8 łyżek bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania :
Osiem jajek ugotować na twardo. Następnie zalać zimną wodą, kiedy przestygną obrać i zetrzeć na dużych oczkach do większej miski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i zetrzeć na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć 2-3 minuty co jakiś czas mieszając, dodać pieczarki, oprószyć sporą szczyptą soli i pierzu. Smażyć aż cała woda z pieczarek odparuje. Pod koniec posmakować i doprawić solą i pieprzem do smaku. Przełożyć na talerz i odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać do startych jajek razem z posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać surowe jajko i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt mokra dodać więcej bułki tartej. Formować małe kotleciki, mocno ściskając masę w dłoniach. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz