Przepis na naleśniki
bez glutenu, z mąki gryczanej. Bardzo dobrze się smażą, trzeba jedynie pamiętać,
żeby nie smażyć ich na mocno rozgrzanej patelni, bo wówczas pojawią się dziury.
Mają lekko orzechowy posmak. Doskonale smakują i na słodko z dżemami czy konfiturami
i w wersji wytrawnej np. z szynką i serem, złożone na pół i podsmażone na
chrupko na suchej patelni.
Składniki
(ok. 15 szt.) :
1 szklanka mąki
gryczanej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody(najlepiej
gazowanej)
2 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
Sposób
przygotowania :
Do większej miski
wsypać mąkę, dodać mleko, wodę, jajka i szczyptę soli. Dokładnie zmiksować. Odstawić na 30-40 minut. Przed smażeniem jeszcze raz krótko zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką (przed każdym nałożeniem ciasta na patelnie delikatnie wymieszać ciasto!). Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron. Przed każdym nałożeniem ciasta na
patelnie posmarować ją za pomocą ręcznika papierowego odrobiną oleju. Ważne :
naleśniki smażyć na średnim ogniu, jeśli wylejemy ciasto na zbyt gorącą patenie
zrobią się dziury na całej powierzchni naleśnika. Przekładać naleśnik na druga
stronę kiedy brzegi będą same odchodziły od patelni a sam naleśnik będzie ładnie
zarumieniony.
Ależ cieniutkie! Musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńFajna alternatywa dla tych pszennych :)
OdpowiedzUsuń