Łosoś na sposób
azjatycki. Marynowany w sosie teriyaki, którego bazą jest sos sojowy. Dodatkowo
do marynaty dodajemy miód, sok z limonki, papryczkę chili, czosnek i imbir. W
przepisie tak zamarynowanego łososia smażę, ale można go również upiec, np. w
papilotkach tj. każdy filet położyć na osobnym kawałku folii aluminiowej, polać
2 łyżkami przegotowanej marynaty, zawinąć i piec w temperaturze 200 stopni
przez 14 minut. Osobiście uważam, że to jeden z najlepszych sposobów podania
łososia, smak jest obłędny. Polecam!
Składniki
:
2 filety z łososia bez
skóry
¼ szklanki marynaty
teriyaki
2 łyżeczki płynnego
miodu
1 ½ łyżki soku z
limonki
1 mały zabek czosnku
drobno posiekany
½ łyżeczki drobno
posiekanej papryczki chili
½ łyżeczki startego
imbiru
sezam do posypania
Sposób
przygotowania :
W małej misce umieścić
wszystkie składniki marynaty : marynatę teriyaki, miód, sok z limonki, czosnek,
chili i imbir, dokładnie wymieszać. Łososia włożyć do torebki strunowej, zalać
marynatą, zamknąć torebkę. Odłożyć do lodówki na minimum 3 godziny (im dłużej
tym lepiej). Następnie wyciągnąć rybę, przełożyć na talerz. Sezam uprażyć. Rozgrzać
suchą patelnie, smażyć na niej rybę po 3-4 minuty z każdej strony (uwaga ogień
nie może być zbyt duży, w marynacie jest miód, który szybko się pali, trzeba
kontrolować czy ryby za bardzo się nie przypieką!). Pozostałą marynatę wlać do
małego garnuszka, doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień, gotować około 5
minut aż sos zacznie gęstnieć. Łososia podawać z ryżem i warzywami, np.
gotowanymi na parze brokułami, polać sosem powstałym z gotowanej marynaty,
posypać sezamem.
mmm.. łosoś pierwsza klasa <3 jak chrupiąco upieczony :D
OdpowiedzUsuń