Pesto przygotowane na
bazie rukoli i uprażonych ziaren słonecznika. Wyraziste w smaku, lekko ostre.
Doskonale pasuje do makaronów oraz jako dodatek do grzanek i kanapek.
Składniki
:
50 g rukoli
2 łyżki ziaren
słonecznika
3 łyżki startego
parmezanu
5 łyżek oliwy
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól
Sposób
przygotowania :
Rukolę przepłukać,
osuszyć. Ziarna słonecznika uprażyć na rozgrzanej patelni aż ładnie się
zarumienią. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera (jeśli mamy słabszy
malakser to czosnek można wcześniej wycisnąć). Na koniec dodać szczyptę soli.
Zmiksować, posmakować i doprawić solą do smaku.
Jaki piękny, soczysty kolor. Pewnie wyszło pyszne :)
OdpowiedzUsuńale pysznie zieloniutkie! kocham pesto jako dodatek do prawie wszystkiego :)
OdpowiedzUsuń