Pesto z rukoli

Pesto przygotowane na bazie rukoli i uprażonych ziaren słonecznika. Wyraziste w smaku, lekko ostre. Doskonale pasuje do makaronów oraz jako dodatek do grzanek i kanapek. 


Składniki :
50 g rukoli
2 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki startego parmezanu
5 łyżek oliwy
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól

Sposób przygotowania :
Rukolę przepłukać, osuszyć. Ziarna słonecznika uprażyć na rozgrzanej patelni aż ładnie się zarumienią. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera (jeśli mamy słabszy malakser to czosnek można wcześniej wycisnąć). Na koniec dodać szczyptę soli. Zmiksować, posmakować i doprawić solą do smaku. 

2 komentarze

  1. Jaki piękny, soczysty kolor. Pewnie wyszło pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznie zieloniutkie! kocham pesto jako dodatek do prawie wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń