Pożywna i lekka sałatka
ryżowa z pieczonym łososiem, marchewką, szczypiorkiem i dressingiem na bazie
soku z limonki. Doskonała na szybki lunch lub kolację.
Składniki
(2 porcje) :
100 g ryżu
250 g fileta z łososia
bez skóry
1 duża marchewka
garść posiekanego
szczypiorku
skórka otarta z 1
limonki
sezam
sól, pieprz
sok z cytryny
1 łyżka oleju
Dressing
:
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z limonki
sól, pieprz
Sposób
przygotowania :
Ryż ugotować według informacji
z opakowania, następnie przesypać do miski i odstawić do przestygnięcia.
Łososia z obu stron skropić sokiem z cytryny i posolić, następnie ułożyć na
kawałku folii aluminiowej i zawinąć. Piec w temperaturze 200 stopni przez 13-14
minut. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki, na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oliwy, wrzucić marchew, smażyć kilka minut aż marchew zmięknie, ale nadal
będzie jędrna. Sezam uprażyć na suchej patelni, przesypać do małej miseczki i
odstawić. Przygotować dressing :
wszystkie składniki umieścić w szklance lub małej miseczce i dokładnie
wymieszać. Upieczonego łososia widelcem podzielić na mniejsze kawałki i razem z
marchewką dodać do ryżu. Limonkę sparzyć, następnie na tarce na małych oczkach zetrzeć
skórkę i dodać do sałatki, wymieszać. Całość polać dressingiem. Nałożyć do
miseczek, posypać szczypiorkiem i sezamem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz