Sałatka ryżowa z pieczonym łososiem

Pożywna i lekka sałatka ryżowa z pieczonym łososiem, marchewką, szczypiorkiem i dressingiem na bazie soku z limonki. Doskonała na szybki lunch lub kolację.


Składniki (2 porcje) :
100 g ryżu
250 g fileta z łososia bez skóry
1 duża marchewka
garść posiekanego szczypiorku
skórka otarta z 1 limonki
sezam
sól, pieprz
sok z cytryny
1 łyżka oleju

Dressing :
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z limonki
sól, pieprz

Sposób przygotowania :
Ryż ugotować według informacji z opakowania, następnie przesypać do miski i odstawić do przestygnięcia. Łososia z obu stron skropić sokiem z cytryny i posolić, następnie ułożyć na kawałku folii aluminiowej i zawinąć. Piec w temperaturze 200 stopni przez 13-14 minut. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki, na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić marchew, smażyć kilka minut aż marchew zmięknie, ale nadal będzie jędrna. Sezam uprażyć na suchej patelni, przesypać do małej miseczki i odstawić. Przygotować dressing :  wszystkie składniki umieścić w szklance lub małej miseczce i dokładnie wymieszać. Upieczonego łososia widelcem podzielić na mniejsze kawałki i razem z marchewką dodać do ryżu. Limonkę sparzyć, następnie na tarce na małych oczkach zetrzeć skórkę i dodać do sałatki, wymieszać. Całość polać dressingiem. Nałożyć do miseczek, posypać szczypiorkiem i sezamem.  

Brak komentarzy

Prześlij komentarz