Sałatka z brokułem i fetą

Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z brokułem, serem feta, uprażonymi, chrupiącymi ziarnami słonecznika i pestkami dyni oraz dressingiem musztardowo-miodowym. Idealna na lekki lunch lub kolację.



Składniki :
1 brokuł
2 łyżki sera feta
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka pestek dyni

Dressing musztardowo-miodowy :
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sok z ½ cytryny
szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania :
Pestki uprażyć na suchej patelni, odstawić. Przygotować dressing : wszystkie składniki umieścić w małej miseczce i dokładnie wymieszać. Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować ok. 4 minuty (powinien zmięknąć, ale nadal być jędrny). Odcedzić, ułożyć w miseczce, posypać pokruszonym serem i uprażonymi ziarnami i pestkami oraz polać dressingiem. Podawać od razu.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz