Prosta i szybka w
przygotowaniu sałatka z brokułem, serem feta, uprażonymi, chrupiącymi ziarnami
słonecznika i pestkami dyni oraz dressingiem musztardowo-miodowym. Idealna na
lekki lunch lub kolację.
Składniki
:
1 brokuł
2 łyżki sera feta
1 łyżka ziaren
słonecznika
1 łyżka pestek dyni
Dressing
musztardowo-miodowy :
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sok z ½ cytryny
szczypta soli i pieprzu
Sposób
przygotowania :
Pestki uprażyć na
suchej patelni, odstawić. Przygotować dressing : wszystkie składniki umieścić w
małej miseczce i dokładnie wymieszać. Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do
osolonego wrzątku. Gotować ok. 4 minuty (powinien zmięknąć, ale nadal być jędrny).
Odcedzić, ułożyć w miseczce, posypać pokruszonym serem i uprażonymi ziarnami i
pestkami oraz polać dressingiem. Podawać od razu.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz