Skoleboller, czyli
szkolne bułeczki. To bardzo popularne w Norwegii drożdżówki z dodatkiem
kardamonu, z masą budyniową, dużą ilością lukru i wiórków kokosowych. Są dość
pracochłonne, ale ich smak jest wart włożonej w nie pracy J. Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki
(14-16 sztuk) :
325 ml pełnotłustego
mleka
50 g roztopionego masła
75 g cukru
1 lekko roztrzepane
jajko
500 g maki pszennej
½ łyżeczki soli
1 ½ łyżeczki zmielonego
kardamonu
Zaczyn
:
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżki ciepłej wody
Budyń
:
500 ml pełnotłustego
mleka
4 żółtka
75 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii
Dodatkowo
:
1 ½ szklanki cukru
pudru
2-3 łyżki gorącej wody
wiórki kokosowe
Sposób
przygotowania :
Najpierw przygotować
zaczyn - wszystkie składniki umieścić w małej miseczce i dokładnie wymieszać,
odstawić na 10 minut.
Następnie przygotować
ciasto : mleko podgrzać, powinno być letnie, ściągnąć z palnika, dodać do niego
roztopione masło, cukier i roztrzepane jajko, wymieszać. Do większej miski przesiać
mąkę, dodać sól i mielony kardamon, wymieszać, dodać mleko z masłem, cukrem i
jajkiem oraz gotowy zaczyn, mieszać łyżką, kiedy ciasto zacznie zbijać się w
kulę przełożyć je na blat i wyrabiać przez kilka minut aż będzie miękkie i
elastyczne. W razie potrzeby można podsypać je 3 łyżkami mąki. Gotowe ciasto przełożyć
z powrotem do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około
półtorej godziny.
Przygotować budyń : w
misce umieścić żółtka i cukier, ucierać mikserem na wysokich obrotach aż będą białe
i puszyste. Wówczas dodać mąkę i 100 ml mleka, zmiksować. W garnku podgrzać
pozostałe mleko (400 ml), kiedy się zagotuje cały czas mieszając wlewać
miksturę z żółtek (najlepiej wymieszać ją jeszcze łyżką bezpośrednio przed
wlaniem), mieszać aż budyń zgęstnieje, gotować jeszcze minutę, ściągnąć z
palnika, dodać ekstrakt, wymieszać. Od razu przykryć wierzch budyniu folią
spożywczą, szczelnie, tak żeby folia dotykała budyniu na całej powierzchni.
Odstawić do wystygnięcia, następnie schłodzić w lodówce.
Wyrośnięte ciasto podzielić
na 14-16 równych części. Z każdej uformować kulkę, układać je w sporych
odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i
odstawić do podwojenia objętości (około 40 minut). Po tym czasie za pomocą dna
szklanki zrobić w każdej bułeczce wgłębienie. Szklankę należy mocno docisnąć do
samego dna bułeczki. Ciasto w tym miejscu powinno być bardzo cienkie. Następnie
wypełnić wgłębienia budyniem. (Ja zrobiłam to za pomocą rękawa cukierniczego.)
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wyciągnąć i odstawić do
wystudzenia.
Na koniec przygotować
lukier : do miseczki wsypać cukier puder, dodać 2-3 łyżki gorącej wody i wymieszać
(jeśli lukier jest zbyt gesty należy dodać jeszcze odrobinę gorącej wody). Polukrować
drożdżówki i posypać wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz