Prosty sos koperkowy,
który można przygotować zarówno na bulionie drobiowym jak i warzywnym. Pasuje
do mięsa i ryb, doskonały również z kotlecikami z kaszy gryczanej.
Składniki
:
1 ½ szklanki bulionu
drobiowego lub warzywnego
1/3 szklanki śmietanki
kremówki
1 czubata łyżka mąki
pszennej
1 łyżeczka mąki
ziemniaczanej
pęczek koperku
sok z cytryny do smaku
Sposób
przygotowania :
Bulion podgrzać. Do
kremówki dodać obie mąki i dokładnie wymieszać (najlepiej zrobić to małą
trzepaczką rózgową, nie może być żadnych grudek!). Do gotującego się bulionu
wlewać małym strumieniem śmietankę z mąką jednocześnie cały czas mieszając. Doprowadzić
do zagotowania, zmniejszyć ogień. Dodać koperek, szczyptę soli i pieprzu. Gotować
sos 2-3 minuty. Pod koniec posmakować i doprawić do smaku sola, pieprzem i
sokiem z cytryny.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz