Sos koperkowy

Prosty sos koperkowy, który można przygotować zarówno na bulionie drobiowym jak i warzywnym. Pasuje do mięsa i ryb, doskonały również z kotlecikami z kaszy gryczanej.


Składniki :
1 ½ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
1/3 szklanki śmietanki kremówki
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
pęczek koperku
sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania :
Bulion podgrzać. Do kremówki dodać obie mąki i dokładnie wymieszać (najlepiej zrobić to małą trzepaczką rózgową, nie może być żadnych grudek!). Do gotującego się bulionu wlewać małym strumieniem śmietankę z mąką jednocześnie cały czas mieszając. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień. Dodać koperek, szczyptę soli i pieprzu. Gotować sos 2-3 minuty. Pod koniec posmakować i doprawić do smaku sola, pieprzem i sokiem z cytryny. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz