Pyszna i pełna witamin
surówka z selera, marchewki i jabłka. Jest prosta i bardzo szybka w przygotowaniu.
Lekko słodka przez dodatek jabłka. Wspaniały dodatek do obiadu o każdej porze
roku!
PRZEPIS
NA SURÓWKĘ Z SELERA, MARCHEWKI I JABŁKA
Składniki :
½ selera
½ marchewki
1 jabłko
1 łyżka majonezu
2 łyżki gęstej śmietany
12% lub 18%
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
Jak zrobić surówkę z selera, marchewki i jabłka :
Seler, marchewkę i
jabłko obrać. Seler i marchew zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, jabłko na
grubych. Dodać majonez i śmietanę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem
z cytryny. Dokładnie wymieszać.
Surówka z selera, marchewki i jabłka
Tradycyjna surówka z selera, marchewki i jabłka doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub poranna czy popołudniowa przekąska. Kompozycja warzyw doda energii każdemu organizmowi i zaspokoi głód, dzięki duże ilości błonnika zawartego w warzywach i owocach.
Skąd pochodzi posiłek?
Różnorodne surówki są w Polsce bardzo popularnym elementem codziennych obiadów. Choć sałatka z selera i marchwi jest znana w wielu krajach Europy (np.: na Węgrzech lub w Czechach), w naszym kraju składniki łączy się z jabłkiem, który nadaje potrawie słodkiego smaku.
Na jaką okazję przygotować surówkę z selera, marchewki i jabłka?
Trzyskładnikową sałatkę z selera, marchewki i jabłka można przygotować na wiele okazji. Doskonale sprawdzi się jako:
• surówka do obiadu. Pasuje do wszelkiego rodzaju mięs i ryb. W wielu polskich domach serwuje się ją z kotletem schabowym lub piersią z kurczaka i ziemniakami,
• dodatek do dań z grilla lub ogniska. Idealnie uzupełni smak kiełbasy lub karkówki,
• sałatka do pracy, szkoły lub na uczelnię. Krótki czas przygotowania, niewielka ilość składników i pożywność dania sprawia, że coraz więcej osób wybiera je na przekąskę.
Właściwości zdrowotne
Popularna surówka ma wiele właściwości zdrowotnych. Seler pobudza przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn. Ponadto wspomaga pracę nerek i serca oraz ułatwia trawienie.
Zawarta w marchwi witamina A i luteina pozytywnie wpływają na wzrok, beta-karoten - na odporność organizmu i naturalny koloryt cery. Ponadto warzywo wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, wspomaga układ trawienny oraz chroni przed drobnoustrojami.
Istotną rolę wśród właściwości odżywczych surówki odgrywa jabłko, bogate w żelazo, potas i witaminę C. Owoc wzmacnia układ nerwowy, serce i mięśnie oraz wspiera pracę wątroby.
Komu będzie smakować?
Klasyczna surówka z selera, marchwi i jabłka, wykonana wg załączonego przepisu, smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jest popularnym daniem w diecie wegetariańskiej oraz doskonałym dodatkiem do mięs, ryb i serów. Sprawdzi się o każdej porze roku: latem lub wiosną jako nieodłączny element grilla, a jesienią czy zimą - sytych, domowych obiadów.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz