Szarlotka w nowej
odsłonie. Cienkie, kruche ciasto z dużą ilością karmelizowanych jabłek
przykrytych słodką, chrupiącą bezą.
Spód
:
150 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
40 g cukru
75 g zimnego masła
3 żółtka
Jabłka
:
1 kg kwaśnych jabłek
(antonówka, szara renera, granny smith)
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki
muszkatołowej
Beza
:
3 białka
150 g cukru
2 łyżeczki mąki
ziemniaczanej
Sposób
przygotowania :
Najpierw przygotować
spód ciasta : na blat przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać cukier i
masło, dokładnie pokroić nożem, tak żeby kawałki masła były bardzo małe.
Wówczas dodać żółta i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odłożyć do
lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, wyłożyć nim formę do tarty
(24 cm) i ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni około 15-20 minut
(ciasto powinno być zarumienione). W miedzy czasie przygotować jabłka : umyć,
obrać i pokroić na mniejsze kawałki (ja kroję na ćwiartki, wykrawam gniazdo
nasienne, przekrawam wzdłuż na pół i wszerz na 3 części). Pokrojone jabłka wrzucić
na suchą patelnie, dodać cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Smażyć przez
około 10 minut co jakiś czas mieszając. Jabłka powinny trochę zmięknąć, ale
wciąż być w całości i dość jędrne. Z piekarnika wyciągnąć gotowy spód, odstawić.
Przygotować bezę : do suchej miski wlać białka, ubijać na najwyższych obrotach aż
z białek zrobi się sztywna piana. Wówczas dodawać po 1 łyżce cukru, miksować przez
chwilę po dodaniu każdej łyżki. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca dodać mąkę
ziemniaczaną i krótko zmiksować. Upieczony spód posypać odrobiną mąki przesianą
przez małe sitko. Wówczas wyłożyć jabłka i bezę. Piec w temperaturze 180 stopni
około 30-40 minut (beza powinna być zarumieniona i wypieczona).
Wspaniała!
OdpowiedzUsuńTa ogromna beza jakby dla mnie.
Wygląda bajecznie ;)
OdpowiedzUsuńDla mnie jedno z ulubionych ciast!
OdpowiedzUsuńo mamusiu... cudeńko! <3
OdpowiedzUsuńmniam, uwielbiam !
OdpowiedzUsuńJest wspaniałe robiłam jeszcze lepsze niż z kruszonką
OdpowiedzUsuń