Sos ragu to mięsny sos
z czerwonym winem i warzywami. Według Gino D’acampo przygotowanie tradycyjnego
włoskiego sosu ragu, do którego potrzeba aż 25 składników, trwa prawie 20
godzin! Poniższy przepis jest skróconą wersją tej klasycznej receptury. Przepis
pochodzi z książki G. D’acampo Włoskie
dania makaronowe.
Składniki :
2 łyżki oliwy
½ cebuli
1 marchewka
1 łodyga selera
naciowego
250 g mielonej wołowiny
250 g mielonej
wieprzowiny (lub jagnięciny)
1 szklanka wytrawnego
czerwonego wina
350 ml passaty
1 łyżka koncentratu
pomidorowego
100 ml rosołu z
kurczaka
sól, pieprz do smaku
ok. 80 g makaronu
tagliatelle na 1 porcję
Jak
zrobić tagliatelle al ragu :
Cebulę i marchewkę obrać,
cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Seler
naciowy drobno posiekać. W większym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę,
marchew i seler naciowy. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Następnie dodać mięso, oprószyć je solą i pieprzem i smażyć kolejne 5 minut ciągle
mieszając. Wlać wino, wymieszać, gotować kolejne 5 minut aż odparuje. Dodać
passatę, przecier pomidorowy oraz rosół, zmniejszyć ogień i gotować bez
przykrycia przez 2 godziny. Mieszać sos co około 20 minut, żeby nie przywarł do
garnka. Kiedy sos będzie gotowy należy przyprawić go solą i pieprzem do smaku.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Fajny przepis, jedyne co mi nie pasuje to koncentrat pomidorowy...
OdpowiedzUsuń