Przepis na ziemniaki
Hasselback pochodzi ze Szwecji. To cienko ponacinane, pieczone ziemniaki, chrupiące
na zewnątrz i miękkie w środku. Po raz pierwszy podano je w restauracji
Hasselback skąd wzięła się ich nazwa.
Składniki
:
kilka małych lub
średnich ziemniaków
olej
tymianek
sól
Sposób
przygotowania :
Ziemniaki umyć i
osuszyć papierowym ręcznikiem. Ściąć mały kawałek spodu w każdym zimniaku (tak,
żeby można go było postawić). Ponacinać ziemniaki mniej więcej do połowy
długości. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oleju, ułożyć w nim
ziemniaki, za pomocą pędzelka posmarować je olejem. Następnie oprószyć solą i
suszonym tymiankiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę. Na
ostatnie 15 minut włączyć termoobieg, żeby ziemniaki ładnie się przypiekły.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz