Calzone to pyszne,
pieczone pierogi przygotowane z ciasta na pizzę. Farsz możemy przygotowywać
wedle własnych upodobań. Z podanej proporcji wychodzą 4 pierogi, wielkości ¼ blachy
z piekarnika.
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
3 łyżki letniej wody
Ciasto
:
600 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy
300 ml letniej wody
Sos
:
300 ml passaty
pomidorowej
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
sól
1 łyżka oliwy
Nadzienie
:
200 g pieczarek
1 mała cebula
½ czerwonej papryki
garść startego żółtego
sera lub mozzarelli
sól, pieprz
oliwa
Sposób przygotowania :
Wszystkie składniki na
zaczyn umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, gotowy zaczyn, oliwę i wodę, mieszać
łyżką aż składniki się połączą. Wówczas przełożyć ciasto na blat i wyrabiać
przez około 5 minut. Przełożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć kuchenną
ściereczką i odstawić na 1 ½ godziny do wyrośnięcia. Przygotować sos : czosnek
obrać i wycisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać
czosnek, smażyć przez pół minuty, wlać passatę, dodać cukier, oregano, bazylię
i szczyptę soli. Wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 15 minut (sos
powinien zgęstnieć). Przygotować farsz : pieczarki umyć i pokroić w plastry, cebulę
obrać i pokroić w kostkę, paprykę pokroić w nieduże paski. Na patelni rozgrzać oliwę,
wrzucić cebulę, po 1 minucie dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć
aż cała woda odparuje. Na koniec dodać paprykę, po 1 minucie ściągnąć z palnika
i odstawić. Wyrośnięte ciasto przenieść na blat, podzielić na 4 równe części. Z
każdej uformować kulę, podsypać mąką, spłaszczyć i rozwałkować. Na połowę każdego
placka, zachowując wolny margines na brzegu ciasta tak, żeby można je było później
zawinąć, nałożyć sos, farsz, posypać serem. Złożyć i bardzo dokładnie zawinąć
brzeg. Gotowe calzone przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec
w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut (aż ładnie się zarumieni).
uwielbiam!
OdpowiedzUsuńtak, tak- też uwielbiam tą formę pizzy-mmm :)
OdpowiedzUsuń