Calzone, pizza w pierogu

Calzone to pyszne, pieczone pierogi przygotowane z ciasta na pizzę. Farsz możemy przygotowywać wedle własnych upodobań. Z podanej proporcji wychodzą 4 pierogi, wielkości ¼ blachy z piekarnika.


 Zaczyn :
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
3 łyżki letniej wody

Ciasto :
600 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy
300 ml letniej wody

Sos :
300 ml passaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
sól
1 łyżka oliwy

Nadzienie :
200 g pieczarek
1 mała cebula
½ czerwonej papryki
garść startego żółtego sera lub mozzarelli
sól, pieprz
oliwa

Sposób przygotowania :
Wszystkie składniki na zaczyn umieścić w małej miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, gotowy zaczyn, oliwę i wodę, mieszać łyżką aż składniki się połączą. Wówczas przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Przełożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć kuchenną ściereczką i odstawić na 1 ½ godziny do wyrośnięcia. Przygotować sos : czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać czosnek, smażyć przez pół minuty, wlać passatę, dodać cukier, oregano, bazylię i szczyptę soli. Wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 15 minut (sos powinien zgęstnieć). Przygotować farsz : pieczarki umyć i pokroić w plastry, cebulę obrać i pokroić w kostkę, paprykę pokroić w nieduże paski. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, po 1 minucie dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż cała woda odparuje. Na koniec dodać paprykę, po 1 minucie ściągnąć z palnika i odstawić. Wyrośnięte ciasto przenieść na blat, podzielić na 4 równe części. Z każdej uformować kulę, podsypać mąką,  spłaszczyć i rozwałkować. Na połowę każdego placka, zachowując wolny margines na brzegu ciasta tak, żeby można je było później zawinąć, nałożyć sos, farsz, posypać serem. Złożyć i bardzo dokładnie zawinąć brzeg. Gotowe calzone przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut (aż ładnie się zarumieni). 

2 komentarze