Domowa granola to
doskonały pomysł na lekkie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Wystarczy do
jogurtu dodać wcześniej przygotowane płatki. Fantastyczny pomysł kiedy cierpimy
na brak czasu J.
Podczas pieczenia należy często zaglądać do granoli, zwłaszcza pod koniec, bo
szybko może się przypalić! Wcześniejszy pomysł na granolę z żurawiną
znajdziecie tu.
Składniki
(litrowy słoik) :
200 g płatków owsianych
50 g ziaren słonecznika
50 g pestek dyni
100 g suszonych wiśni
100 g migdałów
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki oleju
kokosowego
2 łyżki miodu
Sposób
przygotowania :
Płatki owsiane, ziarna
słonecznika i pestki dyni wsypać do miski. Olej kokosowy i miód rozpuścić, wlać
do miski, dodać cynamon, dokładnie wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć
papierem do pieczenia, równomiernie wyłożyć na nią płatki z ziarnami. Piec w temperaturze
150 stopni na drugim poziomie od dołu na funkcji góra-dół. Po 10 minutach
przemieszać. Migdały pokroić na mniejsze kawałki. Po kolejnych 5 minutach
wyciągnąć blachę, dodać migdały, wymieszać i z powrotem wstawić do piekarnika.
Piec kolejne 10-15 minut. W między czasie przemieszać dwukrotnie. Wyciągnąć,
odstawić do wystudzenia. Dodać suszone wiśnie, wymieszać, przesypać do słoika.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz