Przepis na typowo
zimową zupę, bardzo pożywną i sycącą – grochówkę gotowaną na wędzonym boczku z
dodatkiem kiełbasy. Do zupy daję groch łuskany
cały, którego nie trzeba wcześniej namaczać.
PRZEPIS NA GROCHÓWKĘ NA WĘDZONYM BOCZKU Z KIEŁBASĄ
(8-10 porcji)
Składniki :
4 ½ l wody
300 g wędzonego boczku
400 g grochu łuskanego
całego
1 korzeń pietruszki
2 marchewki
4-5 ziemniaków
2 ząbki czosnku
5 ziaren ziela
angielskiego
2 listki laurowe
1 cebula
4 łyżki oleju
rzepakowego
2 ½ łyżki mąki pszennej
1 kiełbasa śląska
2 garście majeranku
sól, pieprz
Jak zrobić grochówkę na wędzonym boczku z kiełbasą :
Groch namoczyć
wcześniej według instrukcji na opakowaniu.
Do dużego garnka wlać 4
½ l wody, dodać wędzony boczek, wstawić na palnik. Kiedy boczek zacznie się
gotować, zebrać szumowinę i gotować 20 minut. Następnie dodać przepłukany groch
i 1 łyżeczkę soli i gotować pod przykryciem przez 50 minut. W tym czasie
przygotować warzywa : korzeń pietruszki, marchew, ziemniaki i czosnek obrać.
Korzeń pietruszki zetrzeć na grubych oczkach. Marchew i ziemniaki pokroić w
kostkę. Do ugotowanego grochu dodać korzeń pietruszki, marchew, ziemniaki,
czosnek oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotować bez przykrycia przez 20
minut. W tym czasie obrać cebulę i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 3
łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż zacznie się
rumienić. Wówczas dodać 2 ½ łyżki mąki, wymieszać i całość dodać do zupy. Zupę
zamieszać. Kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki, na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oleju, wrzucić kiełbasę, smażyć aż się zarumieni, dodać do zupy. Pod koniec
gotowania doprawić zupę 1 łyżeczką soli (lub do smaku!), duża szczyptą pieprzu
i majerankiem.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz