Gulasz z łososia

Lekki i smaczny gulasz rybny z łososiem, ciecierzycą, ziemniakami i pomidorami. Przyprawiony na orientalną nutę odrobiną cynamonu, kuminu i papryki. Całość zwieńczona orzeszkami ziemnymi i natką pietruszki. Wszystkie smaki świetnie do siebie pasują. Polecam do wypróbowania!


Składniki (2 porcje) :
300 g filetów z łososia bez skóry
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
½ puszki ciecierzycy
1 duży ziemniak
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kuminu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru
sól
oliwa
2 szklanki wody
garść solonych orzeszków ziemnych
natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania :
Cebulę, czosnek i ziemniaka obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plastry, ziemniaka w grubsze półplasterki. Ciecierzycę odsączyć i przepłukać. W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 2 minuty co jakiś czas mieszając. Dodać cynamon, kumin i paprykę, smażyć jeszcze 30 sekund ciągle mieszając. Dodać ciecierzycę, ziemniaka i pomidory. Zalać wodą, wymieszać, dodać cukier i dwie duże szczypty soli. Gotować około 15 minut (aż ziemniaki zrobią się miękkie). W międzyczasie łososia pokroić na kawałki o wielkości około 4 cm (mniejsze całkiem się rozpadną). Kiedy ziemniaki się ugotują dodać łososia, kolejną duża szczyptę soli i gotować pod przykryciem 5-7 minut. W czasie gotowania jeden raz delikatnie zamieszać gulasz. Na koniec posmakować i w razie potrzeby doprawić solą. Nałożyć do miseczek, posypać posiekanymi orzeszkami i natką pietruszki. 

1 komentarz

  1. gulasz z rybą- ciekawa sprawa! muszę pokombinować coś takiego i ja :)

    OdpowiedzUsuń