Lekki i smaczny gulasz
rybny z łososiem, ciecierzycą, ziemniakami i pomidorami. Przyprawiony na orientalną
nutę odrobiną cynamonu, kuminu i papryki. Całość zwieńczona orzeszkami ziemnymi
i natką pietruszki. Wszystkie smaki świetnie do siebie pasują. Polecam do
wypróbowania!
Składniki
(2 porcje) :
300 g filetów z łososia
bez skóry
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
½ puszki ciecierzycy
1 duży ziemniak
1 puszka krojonych
pomidorów
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kuminu
2 łyżeczki słodkiej
papryki
1 łyżeczka cukru
sól
oliwa
2 szklanki wody
garść solonych
orzeszków ziemnych
natka pietruszki do
posypania
Sposób
przygotowania :
Cebulę, czosnek i
ziemniaka obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plastry, ziemniaka w
grubsze półplasterki. Ciecierzycę odsączyć i przepłukać. W dużym garnku
rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 2
minuty co jakiś czas mieszając. Dodać cynamon, kumin i paprykę, smażyć jeszcze
30 sekund ciągle mieszając. Dodać ciecierzycę, ziemniaka i pomidory. Zalać
wodą, wymieszać, dodać cukier i dwie duże szczypty soli. Gotować około 15 minut
(aż ziemniaki zrobią się miękkie). W międzyczasie łososia pokroić na kawałki o
wielkości około 4 cm (mniejsze całkiem się rozpadną). Kiedy ziemniaki się
ugotują dodać łososia, kolejną duża szczyptę soli i gotować pod przykryciem 5-7
minut. W czasie gotowania jeden raz delikatnie zamieszać gulasz. Na koniec posmakować
i w razie potrzeby doprawić solą. Nałożyć do miseczek, posypać posiekanymi
orzeszkami i natką pietruszki.
gulasz z rybą- ciekawa sprawa! muszę pokombinować coś takiego i ja :)
OdpowiedzUsuń