Kurczak z warzywami w sosie
ostrygowym to szybkie i lekkie danie, które doskonale sprawdzi się na lunch lub
ciepłą kolację w stylu azjatyckim. Sos ostrygowy powstaje z wywaru z gotowanych
ostryg, ale nie czuć w nim rybiego posmaku. Jest to gęsty, słodko-słony sos,
który doskonale komponuje się z mięsem i warzywami. Przy przygotowywaniu tego
dania ważne jest, żeby warzyw nie smażyć zbyt długo, powinny być miękkie, ale
nadal jędrne i chrupiące.
PRZEPIS NA KURCZAKA Z WARZYWAMI W SOSIE OSTRYGOWYM
(2 porcje)
Składniki :
1 pojedyncza pierś z
kurczaka
1 czerwona papryka
1 marchewka
garść zielonej fasolki
(poza sezonem mrożona)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu sojowego
5 łyżek sosu
ostrygowego
1 opakowanie makaronu
won ton
Jak zrobić kurczaka z warzywami w sosie ostrygowym:
Marchewkę, cebulę,
czosnek i imbir obrać. Marchew pokroić w słupki, cebulę w większą kostkę,
czosnek w plastry, imbir zetrzeć na tarce na małych oczkach. Pierś i paprykę pokroić
na mniejsze kawałki. Makaron przygotować według informacji z opakowania. Na
patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę, czosnek i imbir, po minucie
dodać paprykę i marchew. Smażyć 2-3 minuty, następnie zgarnąć warzywa na jedną stronę
patelni i wrzucić kurczaka, polać 1 łyżką sosu sojowego, mieszać i smażyć aż
kurczak zmieni kolor. W między czasie ugotować fasolkę : wrzucić do dobrze
osolonego wrzątku, gotować krótko, fasolka powinna być miękka, ale jednocześnie
jędrna (mrożoną fasolkę gotuję 2-3 minuty od momentu zagotowania). Odsączyć, dodać
na patelnię, całość polać 5 łyżkami sosu ostrygowego. Smażyć jeszcze przez 1
minutę. Ściągnąć z ognia dodać do odsączonego makaronu, dobrze wymieszać.
Będę robić w weekend, dzięki za inspiracje :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać jak smakowało! Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń