Pączki pieczone – najlepszy przepis!

Rewelacyjne, lekko odchudzone pączki pieczone w piekarniku. Nie smakują jak tradycyjne pączki smażone w głębokim tłuszczu, to oczywiste, ale smakiem są bardzo zbliżone, powiedziałabym, że są delikatniejsze, bardziej puszyste. Najlepiej smakują w dniu pieczenia, ale na drugi dzień też dają radę :). 

paczki pieczone w piekarniku

PRZEPIS NA PĄCZKI PIECZONE
(14 sztuk)


Zaczyn :
50 g świeżych drożdży
125 ml mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki

Ciasto :
400 g mąki pszennej
40 g cukru
½  łyżeczki soli
3 jajka w temperaturze pokojowej
150 g miękkiego masła

Dodatkowo :
marmolada do nadziania pączków
1 jajko do posmarowania
papilotki do muffinek

Lukier :
¾ szklanki cukru pudru
3-3 ½  łyżki gorącej wody
skórka pomarańczowa


Jak zrobić pieczone pączki :
Drożdże rozkruszyć do miski. Mleko podgrzać, powinno być letnie, nie gorące! Dodać do drożdży razem z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, jajka i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 4-5 minut, następnie cały czas wyrabiając dodawać po małym kawałku miękkiego masła. Powinno to trwać około 10 minut. Po dodaniu całego masła ciasto powinno być błyszczące i elastyczne i odchodzić od ścian miski. Przykryć miskę ręcznikiem kuchennym lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wyrabiać przez chwilę ręką w misce, żeby pozbyć się pęcherzy powietrza. Następnie podzielić ciasto na 14 równych części (ok. 60-65 g każda). Każdy kawałek ciasta lekko spłaszczyć w dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę marmolady, zlepić brzegi, uformować kulkę zawijając ciasto pod spód i ułożyć łączeniem do dołu w papilotce. Papilotki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 30-40 minut. Po tym czasie posmarować wierzch pączków roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez 10-15 minut (aż pączki ładnie się zarumienią). Wyciągnąć, przestudzić przez 10-15 minut i polukrować : składniki lukru umieścić w kubku lub miseczce i dokładnie wymieszać. Jeśli lukier jest za gęsty dodać odrobinę gorącej wody, jeśli za rzadki odrobinę cukru pudru. Gotowym lukrem posmarować pączki. 

2 komentarze

  1. kurczę! może i ja w tym roku pokuszę się o te pieczone, bo dużo osób sobie je chwali :)
    Twoje wyglądają bosko :)

    OdpowiedzUsuń