Rewelacyjne, lekko
odchudzone pączki pieczone w piekarniku. Nie smakują jak tradycyjne pączki
smażone w głębokim tłuszczu, to oczywiste, ale smakiem są bardzo zbliżone,
powiedziałabym, że są delikatniejsze, bardziej puszyste. Najlepiej smakują w
dniu pieczenia, ale na drugi dzień też dają radę :).
PRZEPIS
NA PĄCZKI PIECZONE
(14
sztuk)
Zaczyn
:
50 g świeżych drożdży
125 ml mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
Ciasto
:
400 g mąki pszennej
40 g cukru
½ łyżeczki soli
3 jajka w temperaturze pokojowej
150 g miękkiego masła
Dodatkowo
:
marmolada do nadziania
pączków
1 jajko do posmarowania
papilotki do muffinek
Lukier
:
¾ szklanki cukru pudru
3-3 ½ łyżki gorącej wody
skórka pomarańczowa
Jak
zrobić pieczone pączki :
Drożdże rozkruszyć do
miski. Mleko podgrzać, powinno być letnie, nie gorące! Dodać do drożdży razem z
1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Do
dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, jajka i gotowy zaczyn. Wyrabiać
mikserem z końcówką haków przez około 4-5 minut, następnie cały czas wyrabiając
dodawać po małym kawałku miękkiego masła. Powinno to trwać około 10 minut. Po
dodaniu całego masła ciasto powinno być błyszczące i elastyczne i odchodzić od
ścian miski. Przykryć miskę ręcznikiem kuchennym lub folią spożywczą i odstawić
do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wyrabiać przez chwilę ręką w
misce, żeby pozbyć się pęcherzy powietrza. Następnie podzielić ciasto na 14
równych części (ok. 60-65 g każda). Każdy kawałek ciasta lekko spłaszczyć w
dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę marmolady, zlepić brzegi, uformować kulkę zawijając
ciasto pod spód i ułożyć łączeniem do dołu w papilotce. Papilotki ułożyć na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić
na 30-40 minut. Po tym czasie posmarować wierzch pączków roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez 10-15 minut (aż pączki
ładnie się zarumienią). Wyciągnąć, przestudzić przez 10-15 minut i polukrować :
składniki lukru umieścić w kubku lub miseczce i dokładnie wymieszać. Jeśli
lukier jest za gęsty dodać odrobinę gorącej wody, jeśli za rzadki odrobinę
cukru pudru. Gotowym lukrem posmarować pączki.
Bardzo fajny przepis, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńkurczę! może i ja w tym roku pokuszę się o te pieczone, bo dużo osób sobie je chwali :)
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają bosko :)