Przepis na parówki w
cieście drożdżowym czy też zwyczajnie w bułce to prosta i smaczna przekąska,
która smakuje i na ciepło i na zimno. Zachowują świeżość również następnego dnia
po upieczeniu. Z podanej proporcji
wychodzi 16 bułeczek.
Zaczyn :
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka letniej wody
Ciasto :
425 g mąki pszennej
szczypta soli
200 ml letniej wody
2 łyżki oliwy
1 jajko
Dodatkowo :
16 dobrej jakości parówek
Jak zrobić parówki w cieście drożdżowym :
Przygotować zaczyn :
wszystkie składniki umieścić w małej miseczce i dokładnie wymieszać, odstawić
na 10 minut. Do większej miski przesiać mąkę i sól, dodać gotowy zaczyn oraz
wodę, oliwę i jajko. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, wówczas przełożyć
ciasto na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Przełożyć ciasto z powrotem do
miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte
ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na kształt prostokąta o wymierzę ok 40
x 35. Ciąć długie paski o szerokości ok 3 cm. Każdą parówkę zawinąć w ciasto.
Bułki układać w odstępach od siebie. Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25
minut (aż się zarumienią). Wyciągnąć i przestudzić na kratce.
Parówki w cieście drożdżowym
Popularne parówki w cieście drożdżowym to doskonała przekąska dla dzieci i dorosłych. Krótki czas przygotowania sprawia, że coraz częściej stają się główną potrawą wielu imprez. Zachwycają prostotą i smakiem, który niemal każdemu przypadnie do gustu.
Skąd pochodzi posiłek?
Choć wiele osób uważa, że znane hot-dogi (parówki w cieście drożdżowym) pochodzą ze Stanów Zjednoczonych, pomysł na danie zrodził się w Niemczech. Mimo prostej receptury, w wielu krajach powstaje mnóstwo nowych wariacji dotyczących potrawy:
• w Tajlandii popularne są parówki w cieście kukurydzianym, podawane na patyku,
• w Paryżu można zamówić wersję w bagietce, z zapiekanym serem i sosem pieczarkowym,
• w Meksyku warto skusić się na parówkę w cieście serwowaną z awokado, świeżym serem, majonezem i cebulą.
Na jaką okazję przygotować parówki w cieście drożdżowym?
Polską wersję dania, zgodną z podanym przepisem można przygotować na wiele okazji. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego sprawdzi się jako potrawa na imprezę (domówkę czy spotkanie w plenerze) lub pożywna przekąska. W wielu domach parówki w cieście drożdżowym występują w roli sycącej kolacji lub śniadania. Świetnie smakują podane z warzywami i sosami.
Właściwości zdrowotne
Mięso oraz produkty mięsne (np. parówki) są źródłem wielu, istotnych składników odżywczych, takich jak: białko, żelazo, kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy B. Spożywanie ciasta drożdżowego pozytywnie wpływa na układ trawienny i nerwowy. Poprawia pamięć i koncentrację oraz łagodzi stres. Ponadto produkt zawiera sporo wapnia, potasu, sodu, fosforu i cynku.
Przygotowane w domu parówki w cieście drożdżowym dostarczają do organizmu ważne witaminy i minerały.
Komu będzie smakować?
Proste, szybkie i pożywne danie smakuje niemal każdemu. Wielbiciele warzyw mogą uzupełnić posiłek cebulą, ogórkiem, pomidorem czy awokado. Osobom, preferującym ostrą kuchnię polecamy dodanie do parówek w cieście drożdżowym pikantnej papryczki lub sosu. Dzieci uwielbiają domowe hot-dogi wykonane wg podanego przepisu i polane ketchupem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz