Pełnoziarniste ciasteczka z czekoladą

Zdrowsza wersja sklepowych ciastek. Oczywiście również o wiele smaczniejsza. Ciasteczka są z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem brązowego cukru, płatków owsianych i dużej ilości czekolady. Można się nimi zajadać bez większych wyrzutów sumienia :).  

pelnoziarniste ciasteczka z czekolada

PRZEPIS NA PEŁNOZIARNISTE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

(ok. 20 ciastek)



Składniki :
140 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g płatków owsianych
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła w temperaturze pokojowej
70 g brązowego cukru
1 jajko
170 g gorzkiej czekolady


Jak zrobić pełnoziarniste ciasteczka z czekoladą :

W dużej misce umieścić masło i cukier. Miksować na wysokich obrotach przez 4-5 minut. Dodać jajko, miksować przez chwilę na mniejszych obrotach. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i płatki owsiane. Ponownie krótko zmiksować, do połączenia składników. Czekoladę posiekać, dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Odrywać kawałki ciasta, formować z nich kulkę, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać dłońmi, formując ciasteczko. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół, przez 15-20 minut ( aż ciasteczka lekko się zarumienią). Wyciągnąć i wystudzić na kratce.


Pełnoziarniste ciasteczka z czekoladą

Pyszne, lekkie i chrupiące ciastka z mąki pełnoziarnistej są idealną, słodką przekąską, wybieraną przez dorosłych i dzieci. Ten zdrowy deser jest świetną alternatywą dla ciast, czekolad, wafelków czy batonów.

Skąd pochodzi posiłek?

Popularne ciasteczka na bazie mąki pełnoziarnistej i płatków owsianych pochodzą ze Szkocji. Wersję z czekoladą zapoczątkowała amerykańska restauratorka i dietetyczka. Jej przepis opublikowała bostońska prasa.
Różnorodne odmiany pełnoziarnistych ciastek są dostępne niemal w każdym zakątku globu. W Europie można spotkać wiele rodzajów, nieco różniących się składem. W Polsce najbardziej znane są kruche ciasteczka, a załączony przepis na ich wykonanie jest bardzo prosty.

Na jaką okazję przygotować pełnoziarniste ciasteczka z czekoladą?

Okazji, na które warto przygotować pełnoziarniste ciasteczka, jest wiele. Doskonale sprawdzą się jako:
deser. Warto podać je zamiast ciasta na urodzinach, imieninach czy innych ważnych świętach,
przekąska. Dorośli chętnie sięgają po nią w pracy, a najmłodsi w trakcie szkolnej przerwy. Są lekkie i pożywne, a zawarta w nich czekolada dodaje organizmowi energii,
zamiennik chipsów lub popcornu. Warto je chrupać oglądając film, czytając książkę czy słuchając muzyki,
dodatek do prezentu. Coraz bardziej popularne stają się ręcznie wykonane upominki. Każda, obdarowana osoba ucieszy się z kruchych ciasteczek, pieczonych w domu.

Właściwości zdrowotne

Zdrowe, kruche ciasteczka z mąki pełnoziarnistej są bogate w żelazo, fosfor i selen oraz witaminy z grupy B, wpierające organizm. Przekąska zmniejsza ryzyko pojawienia się głodu oraz reguluje poziom cukru we krwi.

Komu będzie smakować?

Deser w postaci pełnoziarnistych ciastek z czekoladą jest coraz bardziej popularny. Na tego typu przekąskę decydują się dorośli i dzieci. Chętnie sięgają po nią również wielbiciele czekolady. Ciastka domowej roboty są doskonałe w trakcie diety (zastępują wysokokaloryczne słodkości ze sklepu) oraz podczas podróży. Zaspokoją głód w czasie pracy czy przerwy w szkole.

8 komentarzy

  1. Mniam, wyglądają wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam i wyszły pyszne. Fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka jest kalorycznosc na ciastko?

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie w domu wszyscy przepadają za tymi ciasteczkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Byłam szczerze zaskoczona, że wyszły takie dobre. Moje dzieci się w nich zakochały, ale! to zapewne za sprawą dużej ilości cukru :) ciastka wyszly jak typowe kruche, maślane ale moim zdaniem zdecydowanie zbyt slodkie i można dodać albo mniej cukru albo czekolady a i tak będą pyszne. Bardzo dziękuję za przepis, od dziś to nasze ulubione ciasteczka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy zamiast pszennej pełnoziarnistej można dodać orkiszowej pełnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń