Zdrowsza wersja
sklepowych ciastek. Oczywiście również o wiele smaczniejsza.
Ciasteczka są z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem brązowego cukru, płatków
owsianych i dużej ilości czekolady. Można się nimi zajadać bez większych
wyrzutów sumienia :).
Składniki :
140 g mąki pszennej
pełnoziarnistej
100 g płatków owsianych
½ płaskiej łyżeczki
proszku do pieczenia
120 g masła w
temperaturze pokojowej
70 g brązowego cukru
1 jajko
170 g gorzkiej
czekolady
Jak zrobić pełnoziarniste ciasteczka z czekoladą :
W dużej misce umieścić masło
i cukier. Miksować na wysokich obrotach przez 4-5 minut. Dodać jajko, miksować przez
chwilę na mniejszych obrotach. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i płatki
owsiane. Ponownie krótko zmiksować, do połączenia składników. Czekoladę
posiekać, dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Odrywać kawałki ciasta, formować z
nich kulkę, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać
dłońmi, formując ciasteczko. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji
góra-dół, przez 15-20 minut ( aż ciasteczka lekko się zarumienią). Wyciągnąć i
wystudzić na kratce.
Pełnoziarniste ciasteczka z czekoladą
Pyszne, lekkie i chrupiące ciastka z mąki pełnoziarnistej są idealną, słodką przekąską, wybieraną przez dorosłych i dzieci. Ten zdrowy deser jest świetną alternatywą dla ciast, czekolad, wafelków czy batonów.
Skąd pochodzi posiłek?
Popularne ciasteczka na bazie mąki pełnoziarnistej i płatków owsianych pochodzą ze Szkocji. Wersję z czekoladą zapoczątkowała amerykańska restauratorka i dietetyczka. Jej przepis opublikowała bostońska prasa.
Różnorodne odmiany pełnoziarnistych ciastek są dostępne niemal w każdym zakątku globu. W Europie można spotkać wiele rodzajów, nieco różniących się składem. W Polsce najbardziej znane są kruche ciasteczka, a załączony przepis na ich wykonanie jest bardzo prosty.
Na jaką okazję przygotować pełnoziarniste ciasteczka z czekoladą?
Okazji, na które warto przygotować pełnoziarniste ciasteczka, jest wiele. Doskonale sprawdzą się jako:
• deser. Warto podać je zamiast ciasta na urodzinach, imieninach czy innych ważnych świętach,
• przekąska. Dorośli chętnie sięgają po nią w pracy, a najmłodsi w trakcie szkolnej przerwy. Są lekkie i pożywne, a zawarta w nich czekolada dodaje organizmowi energii,
• zamiennik chipsów lub popcornu. Warto je chrupać oglądając film, czytając książkę czy słuchając muzyki,
• dodatek do prezentu. Coraz bardziej popularne stają się ręcznie wykonane upominki. Każda, obdarowana osoba ucieszy się z kruchych ciasteczek, pieczonych w domu.
Właściwości zdrowotne
Zdrowe, kruche ciasteczka z mąki pełnoziarnistej są bogate w żelazo, fosfor i selen oraz witaminy z grupy B, wpierające organizm. Przekąska zmniejsza ryzyko pojawienia się głodu oraz reguluje poziom cukru we krwi.
Komu będzie smakować?
Deser w postaci pełnoziarnistych ciastek z czekoladą jest coraz bardziej popularny. Na tego typu przekąskę decydują się dorośli i dzieci. Chętnie sięgają po nią również wielbiciele czekolady. Ciastka domowej roboty są doskonałe w trakcie diety (zastępują wysokokaloryczne słodkości ze sklepu) oraz podczas podróży. Zaspokoją głód w czasie pracy czy przerwy w szkole.
Mniam, wyglądają wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha!
OdpowiedzUsuńPychotki ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam i wyszły pyszne. Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńjaka jest kalorycznosc na ciastko?
OdpowiedzUsuńU mnie w domu wszyscy przepadają za tymi ciasteczkami :-)
OdpowiedzUsuńByłam szczerze zaskoczona, że wyszły takie dobre. Moje dzieci się w nich zakochały, ale! to zapewne za sprawą dużej ilości cukru :) ciastka wyszly jak typowe kruche, maślane ale moim zdaniem zdecydowanie zbyt slodkie i można dodać albo mniej cukru albo czekolady a i tak będą pyszne. Bardzo dziękuję za przepis, od dziś to nasze ulubione ciasteczka. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy zamiast pszennej pełnoziarnistej można dodać orkiszowej pełnoziarnistej?
OdpowiedzUsuń