Delikatne i soczyste pulpety
w pysznym sosie pieczarkowym. Doskonałe danie dla całej rodziny, lubią je
dzieci i dorośli. Można podawać je z kaszą, ziemniakami lub makaronem oraz z
dodatkami takimi jak buraczki czy ogórki kiszone.
(ok. 30 pulpetów)
Składniki :
1 kg mięsa mielonego
(wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
400 g małych pieczarek
800 ml bulionu
warzywnego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka mąki pszennej +
mąka do obtoczenia pulpetów
1 łyżeczka mąki
ziemniaczanej
sól, pieprz
olej do smażenia
Jak przygotować pulpety w sosie pieczarkowym:
Pieczarki umyć i pokroić
w plastry (można zetrzeć na bocznej ściance tarki, wtedy będą cienkie). Cebulę
i czosnek obrać. Cebulę zetrzeć na grubych oczkach, czosnek wycisnąć przez
praskę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć aż się
zeszklą. Połowę przełożyć do dużej miski, resztę zostawić na patelni. Dorzucić
pieczarki, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Smażyć kilka minut,
odstawić. Do miski z cebulą dodać mięso, jajko, bułkę tartą oraz 2 płaskie
łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Dokładnie wymieszać, najlepiej dłonią.
Formować średniej wielkości pulpety i układać na dużym talerzu. Na czystej
patelni rozgrzać niewielka ilość oleju. Pulpety obtaczać w mące i smażyć krótko
z obu stron, następnie przełożyć do większego garnka. Zalać gorącym bulionem i
zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 20 minut. Podczas gotowania jeden
raz przemieszać pulpety. Po 20 minutach dodać pieczarki, gotować na małym ogniu
bez przykrycia kolejne 5-10 minut. Na koniec zagęścić sos : wyciągnąć pulpety,
w kubku wymieszać 1łyżkę mąki pszennej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i kilka łyżek
zimnej wody (nie może być grudek!). Powoli wlać do gotującego się sosu
jednocześnie cały czas mieszając. Jeśli sos jest za rzadki dodać więcej mąki z
wodą. Zagotować, po minucie wrzucić z powrotem pulpety i ściągnąć z ognia.
Pulpety w sosie pieczarkowym (bez śmietany)
Popularne pulpety w sosie pieczarkowym są doskonałym pomysłem na obiad. W załączonym przepisie wyjaśniamy, jak szybko i zdrowo przyrządzić posiłek. Przedstawiamy prosty sposób na zagęszczenie sosu bez śmietany.
Skąd pochodzi posiłek?
Okrągłe pulpety są bardzo popularnym daniem w Europie południowo-wschodniej oraz na Bliskim Wschodzie. W zależności od kraju przepisy mogą się nieznacznie różnić. W państwach muzułmańskich nie używa się wieprzowiny (klopsy są wykonywane z wołowiny i jagnięciny), w Indiach można spróbować wersji rybnej i warzywnej. W Pakistanie, Iranie oraz na Bałkanach danie serwuje się w sosie.
W Polsce pulpety w sosie pieczarkowym są bardzo znanym i lubianym daniem, niezależnie od regionu.
Na jaką okazję przygotować pulpety w sosie pieczarkowym?
Danie doskonale sprawdzi się jako codzienny obiad. Pulpety w sosie pieczarkowym można podawać zarówno z ziemniakami, jak i kaszą, ryżem czy makaronem. Do posiłku warto dodać ulubioną surówkę, kiszone ogórki lub lekką sałatkę z pomidorami.
Właściwości zdrowotne
Mięso jest cennym źródłem żelaza i białka, potrzebnych do budowy tkanek oraz syntezy hormonów. Zawiera witaminy z grupy B, które między innymi:
• wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego,
• uczestniczą w procesach redukcyjno-oksydacyjnych,
• wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego,
• kontrolują prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu oddechowego,
• pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi,
• pomagają wytworzyć przeciwciała,
• wspierają odporność immunologiczną organizmu.
W przepisie na smaczne pulpety znajdują się pieczarki (wykazujące właściwości odpornościowe, antybakteryjne i odchudzające), czosnek (zmniejszający ryzyko wystąpienia infekcji i wspomagający trawienie) oraz cebula (bogata w witaminę C oraz składniki bakteriobójcze).
Komu będzie smakować?
Potrawa smakuje przede wszystkim wielbicielom mięsa. Pulpety wykonane z wieprzowiny lub wołowiny goszczą na polskich stołach od wielu lat. Klopsy w sosie pieczarkowym z dodatkiem cebuli i czosnku doskonale sprawdzą się jesienią lub zimą. Ze względu na liczne wartości odżywcze, powinny znaleźć się w diecie.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz