Pulpety w sosie pieczarkowym (bez śmietany!)

Delikatne i soczyste pulpety w pysznym sosie pieczarkowym. Doskonałe danie dla całej rodziny, lubią je dzieci i dorośli. Można podawać je z kaszą, ziemniakami lub makaronem oraz z dodatkami takimi jak buraczki czy ogórki kiszone.    

pulpety w sosie pieczarkowym

PRZEPIS NA PULPETY W SOSIE PIECZARKOWYM BEZ ŚMIETANY

(ok. 30 pulpetów)



Składniki :
1 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
400 g małych pieczarek
800 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka mąki pszennej + mąka do obtoczenia pulpetów
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
olej do smażenia



Jak przygotować pulpety w sosie pieczarkowym:

Pieczarki umyć i pokroić w plastry (można zetrzeć na bocznej ściance tarki, wtedy będą cienkie). Cebulę i czosnek obrać. Cebulę zetrzeć na grubych oczkach, czosnek wycisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć aż się zeszklą. Połowę przełożyć do dużej miski, resztę zostawić na patelni. Dorzucić pieczarki, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Smażyć kilka minut, odstawić. Do miski z cebulą dodać mięso, jajko, bułkę tartą oraz 2 płaskie łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Dokładnie wymieszać, najlepiej dłonią. Formować średniej wielkości pulpety i układać na dużym talerzu. Na czystej patelni rozgrzać niewielka ilość oleju. Pulpety obtaczać w mące i smażyć krótko z obu stron, następnie przełożyć do większego garnka. Zalać gorącym bulionem i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 20 minut. Podczas gotowania jeden raz przemieszać pulpety. Po 20 minutach dodać pieczarki, gotować na małym ogniu bez przykrycia kolejne 5-10 minut. Na koniec zagęścić sos : wyciągnąć pulpety, w kubku wymieszać 1łyżkę mąki pszennej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i kilka łyżek zimnej wody (nie może być grudek!). Powoli wlać do gotującego się sosu jednocześnie cały czas mieszając. Jeśli sos jest za rzadki dodać więcej mąki z wodą. Zagotować, po minucie wrzucić z powrotem pulpety i ściągnąć z ognia.

Pulpety w sosie pieczarkowym (bez śmietany)

Popularne pulpety w sosie pieczarkowym są doskonałym pomysłem na obiad. W załączonym przepisie wyjaśniamy, jak szybko i zdrowo przyrządzić posiłek. Przedstawiamy prosty sposób na zagęszczenie sosu bez śmietany.


Skąd pochodzi posiłek?

Okrągłe pulpety są bardzo popularnym daniem w Europie południowo-wschodniej oraz na Bliskim Wschodzie. W zależności od kraju przepisy mogą się nieznacznie różnić. W państwach muzułmańskich nie używa się wieprzowiny (klopsy są wykonywane z wołowiny i jagnięciny), w Indiach można spróbować wersji rybnej i warzywnej. W Pakistanie, Iranie oraz na Bałkanach danie serwuje się w sosie.
W Polsce pulpety w sosie pieczarkowym są bardzo znanym i lubianym daniem, niezależnie od regionu.


Na jaką okazję przygotować pulpety w sosie pieczarkowym?

Danie doskonale sprawdzi się jako codzienny obiad. Pulpety w sosie pieczarkowym można podawać zarówno z ziemniakami, jak i kaszą, ryżem czy makaronem. Do posiłku warto dodać ulubioną surówkę, kiszone ogórki lub lekką sałatkę z pomidorami.


Właściwości zdrowotne

Mięso jest cennym źródłem żelaza i białka, potrzebnych do budowy tkanek oraz syntezy hormonów. Zawiera witaminy z grupy B, które między innymi:
wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego,
uczestniczą w procesach redukcyjno-oksydacyjnych,
wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego,
kontrolują prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu oddechowego,
pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi,
pomagają wytworzyć przeciwciała,
wspierają odporność immunologiczną organizmu.
W przepisie na smaczne pulpety znajdują się pieczarki (wykazujące właściwości odpornościowe, antybakteryjne i odchudzające), czosnek (zmniejszający ryzyko wystąpienia infekcji i wspomagający trawienie) oraz cebula (bogata w witaminę C oraz składniki bakteriobójcze).


Komu będzie smakować?

Potrawa smakuje przede wszystkim wielbicielom mięsa. Pulpety wykonane z wieprzowiny lub wołowiny goszczą na polskich stołach od wielu lat. Klopsy w sosie pieczarkowym z dodatkiem cebuli i czosnku doskonale sprawdzą się jesienią lub zimą. Ze względu na liczne wartości odżywcze, powinny znaleźć się w diecie.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz