Smaczne, delikatne
danie. Duże, soczyste kawałki cytrynowego łososia z zielonym groszkiem i
pysznym ryżem gotowanym w bulionie.
Składniki
(2 porcje) :
200 g ryżu arborio
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
250 g fileta z łososia
bez skóry
garść mrożonego
zielonego groszku
800 ml bulionu
warzywnego lub drobiowego
100 ml dobrego
wytrwanego białego wina
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka masła
parmezan
sól
Sposób
przygotowania :
Bulion podgrzać. Cebulę
i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę.
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć na średnim ogniu
przez 1-2 minuty. Dodać ryż, smażyć często mieszając kolejną minutę. Następnie
wlać wino, gotować przez 1-2 minuty aż alkohol odparuje. Wówczas wlewać gorący
bulion : jednorazowo 1 chochlę. Gotować na niedużym ogniu często mieszając i
dolewając bulionu kiedy ryż wchłonie cały wcześniej wlany. Łososia pokroić na kawałki,
polać sokiem z cytryny i oprószyć solą. Groszek mrożony wrzucić do małej
miseczki i zalać gorącą wodą. Po 2-3 minutach odcedzić. Pod koniec gotowania
risotto, kiedy ryż zacznie mięknąć dodać 1 łyżeczkę masła i szczyptę soli,
wymieszać, dodać łososia i groszek. Dolać resztę bulionu, gotować jeszcze około
5 minut, mieszając co jakiś czas bardzo delikatnie. Nałożyć na talerze, posypać
odrobiną parmezanu, podawać od razu.
Pyszne danie :)
OdpowiedzUsuń