Risotto z łososiem i zielonym groszkiem

Smaczne, delikatne danie. Duże, soczyste kawałki cytrynowego łososia z zielonym groszkiem i pysznym ryżem gotowanym w bulionie.


Składniki (2 porcje) :
200 g ryżu arborio
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
250 g fileta z łososia bez skóry
garść mrożonego zielonego groszku
800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
100 ml dobrego wytrwanego białego wina
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka masła
parmezan
sól

Sposób przygotowania :
Bulion podgrzać. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Dodać ryż, smażyć często mieszając kolejną minutę. Następnie wlać wino, gotować przez 1-2 minuty aż alkohol odparuje. Wówczas wlewać gorący bulion : jednorazowo 1 chochlę. Gotować na niedużym ogniu często mieszając i dolewając bulionu kiedy ryż wchłonie cały wcześniej wlany. Łososia pokroić na kawałki, polać sokiem z cytryny i oprószyć solą. Groszek mrożony wrzucić do małej miseczki i zalać gorącą wodą. Po 2-3 minutach odcedzić. Pod koniec gotowania risotto, kiedy ryż zacznie mięknąć dodać 1 łyżeczkę masła i szczyptę soli, wymieszać, dodać łososia i groszek. Dolać resztę bulionu, gotować jeszcze około 5 minut, mieszając co jakiś czas bardzo delikatnie. Nałożyć na talerze, posypać odrobiną parmezanu, podawać od razu. 

1 komentarz