Pyszne, domowe, śniadaniowe
rogale z makiem. Z podanej proporcji wychodzi 8 rogali.
Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml mleka
Ciasto
:
385 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki masła
Dodatkowo
:
1 jajko
mak
Jak
przygotować rogale z makiem :
Przygotować zaczyn : drożdże
wymieszać z cukrem i letnim mlekiem. Odstawić na 10-15 minut. W małym garnuszku
rozpuścić masło, odstawić do przestygnięcia. Do większej miski przesiać mąkę,
dodać sól, gotowy zaczyn i przestudzone masło. Mieszać łyżką aż składniki się połączą,
następnie przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez 5 minut. Włożyć z powrotem
do miski, zakryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po
tym czasie ciasto ponownie wyjąć na blat, wyrabiać przez chwilę, uformować
kształt kuli, spłaszczyć palcami, następnie rozwałkować na kształt koła. Nożem
do pizzy lub zwykłym ostrym nożem przeciąć ciasto na 4 równe części, każdą z
nich jeszcze na pół. W ten sposób powstanie 8 trójkątów. Każdy z nich należy
zwinąć jak rulonik zaczynając od podstawy trójkąta. Układać je na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia lekko zaginając rogi tak aby powstał kształt
rogala. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Rogale przed
pieczeniem wysmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec w temperaturze
190 stopni przez 20-25 minut (aż ładnie się zarumienią).
Brak komentarzy
Prześlij komentarz