Bardzo prosty przepis
na chleb pszenny na drożdżach. Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera z końcówką
haka, odstawiamy do wyrośnięcia, następnie przekładamy do keksówki. Poradzą
sobie z nim nawet osoby, które nigdy nie piekły chleba. Przepis jest
sprawdzony, piekę ten chleb regularnie. Jest bardzo smaczny, wilgotny i
sprężysty z chrupiąca skórką pełną maku. Bardzo dobrze smakuje również na drugi
dzień. Polecam!
PRZEPIS NA ŁATWY CHLEB PSZENNY NA DROŻDŻACH Z MAKIEM
Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
100 ml letniej wody
100 g mąki pszennej
Ciasto
:
cały zaczyn
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
275 ml letniej wody
Dodatkowo
:
mak do posypania
Jak przygotować łatwy chleb na drożdżach z makiem :
Przygotować zaczyn :
wszystkie składniki umieścić w dużej misce, dokładnie wymieszać i odstawić na
30 minut. Po tym czasie dodać do zaczynu mąkę, sól i wodę. Wyrabiać mikserem
z końcówką haka przez 5 minut. Zakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia
na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki o długości 25 cm
wyłożonej papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi wyrównać ciasto w foremce i
odstawić na 40-60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno urosnąć odrobinę ponad krawędź
foremki. Delikatnie za pomocą pędzelka posmarować wierzch wodą i posypać
makiem. Piec w temperaturze 220 stopni na funkcji góra-dół przez 40-45 minut. wyciągnąć,
wystudzić na kratce.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!
To mój pierwszy chleb jaki upiekłam bo zawsze uważałam że nie potrafię. Wyszedł przepyszny, chrupiąca skórka a w środku puszysty chlebek. Zniknął błyskawicznie. Teraz będę go pięć ciągle😀
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, dziękuję za komentarz! :)
UsuńPrzepyszny chlebek, mięciutki. Super przepis. Często go piekę 😊
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, pozdrawiam! :)
Usuń