Łatwy chleb pszenny na drożdżach z makiem

Bardzo prosty przepis na chleb pszenny na drożdżach. Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera z końcówką haka, odstawiamy do wyrośnięcia, następnie przekładamy do keksówki. Poradzą sobie z nim nawet osoby, które nigdy nie piekły chleba. Przepis jest sprawdzony, piekę ten chleb regularnie. Jest bardzo smaczny, wilgotny i sprężysty z chrupiąca skórką pełną maku. Bardzo dobrze smakuje również na drugi dzień. Polecam!

prosty chleb pszenny z makiem

PRZEPIS NA ŁATWY CHLEB PSZENNY NA DROŻDŻACH Z MAKIEM



Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
100 ml letniej wody
100 g mąki pszennej

Ciasto :
cały zaczyn
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
275 ml letniej wody

Dodatkowo :
mak do posypania

Jak przygotować łatwy chleb na drożdżach z makiem :

Przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w dużej misce, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać do zaczynu mąkę, sól i wodę. Wyrabiać mikserem z końcówką haka przez 5 minut. Zakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki o długości 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi wyrównać ciasto w foremce i odstawić na 40-60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno urosnąć odrobinę ponad krawędź foremki. Delikatnie za pomocą pędzelka posmarować wierzch wodą i posypać makiem. Piec w temperaturze 220 stopni na funkcji góra-dół przez 40-45 minut. wyciągnąć, wystudzić na kratce.


Jeśli wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!

4 komentarze

  1. To mój pierwszy chleb jaki upiekłam bo zawsze uważałam że nie potrafię. Wyszedł przepyszny, chrupiąca skórka a w środku puszysty chlebek. Zniknął błyskawicznie. Teraz będę go pięć ciągle😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszny chlebek, mięciutki. Super przepis. Często go piekę 😊

    OdpowiedzUsuń