Przepis na moją ulubioną babkę cytrynową.
Rozpływa się w ustach! Jest puszysta i wilgotna. Pięknie pachnie cytryną.
PRZEPIS NA BABKĘ CYTRYNOWĄ
Składniki :
250 g mąki pszennej
200 g masła
4 duże jajka
200 g cukru
1 łyżka cukru z wanilią
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
skórka i sok z 1
cytryny
cukier puder do
posypania
Jak przygotować babkę cytrynową :
Jajka wyciągnąć 2-3 godziny wcześniej, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Masło roztopić i odstawić
do przestudzenia. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Do drugiej dużej miski wbić jajka, dodać
cukier i cukier z wanilią, miksować na wysokich obrotach aż powstanie jasna,
gęsta i puszysta masa (zajmie to około 10 minut). Zmniejszyć obroty miksera, na
3 razy dodać mąkę, za każdym razem miksując bardzo krótko na niskich obrotach (tylko
do połączenia składników). Następnie wlać na 3-4 razy roztopione i ostudzone
masło (po każdym wlaniu masła również miksować bardzo krótko na niskich
obrotach). Na koniec dodać sok z skórkę z cytryny, krótko zmiksować na niskich
obrotach lub wymieszać łyżką. Masę przelać do keksówki (25 cm) wyłożonej
papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut (do
suchego patyczka). Wyciągnąć, studzić na kratce. Przed podaniem posypać babkę
cukrem pudrem.
lubie cytrynowe wypieki
OdpowiedzUsuńWitaj. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na naszym zbiorze blogów kulinarnych na www.katalogsmakow.pl oraz www.lifestylowo.pl
OdpowiedzUsuńTa babka jest przepyszna! :D Już 3 raz robię na prośbę narzeczonego, jest mega mięciutka i wilgotna
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tak smakuje! Pozdrawiam :)
Usuńsprubuje upiec babkę cytrynową
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszła! :)
UsuńCzy można dać olej zamiast masła?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam nigdy więc nie podpowiem niestety.
UsuńSuper babeczka.
OdpowiedzUsuń:) pozdrawiam! :)
UsuńBabeczka super K.K
OdpowiedzUsuń