Babka cytrynowa – najlepszy przepis!

Przepis na moją ulubioną babkę cytrynową. Rozpływa się w ustach! Jest puszysta i wilgotna. Pięknie pachnie cytryną.


babka cytrynowa wilgotna
PRZEPIS NA BABKĘ CYTRYNOWĄ


Składniki :
250 g mąki pszennej
200 g masła
4 duże jajka
200 g cukru
1 łyżka cukru z wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka i sok z 1 cytryny
cukier puder do posypania


Jak przygotować babkę cytrynową :
Jajka wyciągnąć 2-3 godziny wcześniej, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia.  Do drugiej dużej miski wbić jajka, dodać cukier i cukier z wanilią, miksować na wysokich obrotach aż powstanie jasna, gęsta i puszysta masa (zajmie to około 10 minut). Zmniejszyć obroty miksera, na 3 razy dodać mąkę, za każdym razem miksując bardzo krótko na niskich obrotach (tylko do połączenia składników). Następnie wlać na 3-4 razy roztopione i ostudzone masło (po każdym wlaniu masła również miksować bardzo krótko na niskich obrotach). Na koniec dodać sok z skórkę z cytryny, krótko zmiksować na niskich obrotach lub wymieszać łyżką. Masę przelać do keksówki (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć, studzić na kratce. Przed podaniem posypać babkę cukrem pudrem.

11 komentarzy

  1. Witaj. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na naszym zbiorze blogów kulinarnych na www.katalogsmakow.pl oraz www.lifestylowo.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta babka jest przepyszna! :D Już 3 raz robię na prośbę narzeczonego, jest mega mięciutka i wilgotna

    OdpowiedzUsuń
  3. sprubuje upiec babkę cytrynową

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można dać olej zamiast masła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam nigdy więc nie podpowiem niestety.

      Usuń